Avdić: Dva pitanja na koja trebaju odgovoriti Tegeltija i Buha

Vijesti 27. nov 202010:15 > 10:31
N1

Ured dicispilinskog tužioca zaprimio je pritužbu protiv Milana Tegeltije, nakon što je portal Istraga.ba objavio audio snimak u kojem predsjednik VSTV-a razgovara sa bivšom članicom Vijeća Milijanom Buha o imenovanju njene sestre za sudiju. Novinar koji je objavio ovu priču Avdo Avdić nije optimističan da bi ovaj predmet mogao rezultirati smjenom Tegeltije.

“Tri stvari treba istaći: 1. Milan Tegeltija priznaje da je vodio ovaj razgovor; 2. Milan Tegletija ne odgovara na pitanje šta znači tp što govori ‘prepustite da ja vodim igru’ – kakvu igru?; 3. Milan Tegletija i Milijana Buha ne obrazlažu šta znači ‘neka se prijavi u Gradišku ili Prijedor pa ćemo je prebaciit u Banjaluku’. Kada odgovore na to pitanje smatrat ćemo ih ozbiljnim ljudima i odgovornim osobama koje su obavljale odgovorne funckije u VSTV-u”, rekao je Avdić za N1.

Na pitanje da li očekuje ikakav ishod s obzirom da afera “Potkivanje” nije rezultirala nikakvom optužnicom niti smjenom, Avdić je rekao kako je sada drugačija situacija zbog načina na koji je nastao snimak, ali nije optimističan.

“Problem u predmetu ‘Potkivanje’ je što se Nermin Alešević tereti za nezakonito snimanje, a u ovom slučaju snima je sačinila osoba koje je bliska Tegeltiji, radi se osobi koja je bila u njegovoj blizini kada vodio razgovor s Milijanom Buhom u kojem razmatra mogućnosti imenovanja njene sestre za nosioca pravosudnih funkcija na teritoriji RS. Teško je očekivati da će VSTV išta poduzeti po ovom pitanju dok je na čelu Tegletija”, rekao je Avdić.

Istakao je kako Ured disciplinskog tužioca ima presuđenu stvar u predmetu “Potkivanje” da članovi vSTV-a ne mogu odogovarati.

“Ali, kolege s BIRN-a su otvorile drugu stvar ove priče. Milan Tegeltija je u drugom slučaju tražio saglasnost VSTV-a gdje se potpisao kao sudija. U jednom trenutku mu odgovara i on je sudija, u drugom samo član VSTV-a koji ne može odgovarati pred zakonima ove države”, rekao je Avdić.

Ukoliko bi Ured disciplinskog tužioca podigao optužnicu, predsjednik VSTV-a se zadužuje da formira prvostepenu i drugostepenu komisiju. S obzirom da je Tegeltija predsjednik VSTV-a, on to ne može učiniti.

“To bi morala uraditi Sanela Butigan Gorušanin, potpredsjednica VSTV-a koja tokom afere ‘Potkivanje’ nije bila u VSTV-u, ali je odbijena takva tužba u slučaju ‘Potkivanje’. Drugi slučaj je da Tegeltiju razriješe dužnosti, ali je za to potrebno dvotrećinska većina. U ovom trenutku ne postoji 10 osoba u VSTV-u koje bi podigle ruku da smijene Tegeltiju s pozicije predsjednika VSTV-a”, zaključio je Avdić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad