Grubeša: Osumnjičeni za ubistvo će biti izručen BiH za maksimalno 40 dana

Vijesti 27. nov 202010:46 > 10:49
N1

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša rekao za N1 kako bi Marokanac koji je osumnjičen za ubistvo bh. državljana Jasmina Berovića trebao biti izručen iz Srbije za najviše 40 dana, kako je predviđeno zakonom.

Grubeša je rekao kako su informaciju o hapšenju migranta koji se sumnjiči za ubistvo saznali iz medija.

“Čekamo od tužilaštva dokumentaciju koju ćemo proslijediti kolegama u Srbiji kako bi se ekstradicija mogla završiti u roku od minimalno 18 do maksimalno 40 dana”, rekao je Grubeša.

Istakao je kako ne očekuje probleme u ovom slučaju.

“S obzirom da je krivično djelo počinjeno na teritoriji BiH u ovakvim situacijama nikada nismo imali problem, ustaljena je komunikacija među državama. On će biti procesuiran po zakonima BiH, nema pravo traženja azila jer se sumnjiči za krivično djelo i zakon je tu jasan“, zaključio je Grubeša.

Podsjetimo, MUP Srbije uhapsio je jučer državljana Maroka S.E.D. (31) koji je osumnjičen da je sa još nekoliko osoba učestvovao u ubistvu bh. državljanina Jasmina Berovića i nanošenju teških tjelesnih povreda još dvjema osobama iz BiH. On je lociran i uhapšen u hostelu u Beogradu. Hapšenje je rezultat zajedničkog rada i razmjene informacija srbijanske i bh. policije. Njemu je određen pritvor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad