Inspekcija: U SCC-u zatečeno 100 osoba, izrečena kazna od 3.500 KM

Vijesti 27. nov. 202016:30 > 16:43
Podijeli:
Izvor: N1 BiH

Sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona sarajevo kontrolisali su danas tržni centar SCC-a gdje su danas zabilježene velike gužve zbog akcije "Black Friday". Utvrđeno je da oko 100 osobau prizemlju objekta nije poštivalo mjere distance.

“Do sada je najveće odstupanje evidentirano u tržnom centru SCC, čijem će pravnom i odgovornom licu, radi utvrđenih nedostataka, odnosno prekobrojnosti posjetitelja, posebno u prizemlju zgrade, ali i nepoštvanja propisane fizičke distance, biti izdati prekršajni nalozi u ukupnom novčanom iznosu od 3.500 KM. U momentu nadzora, koji i dalje traje, postupajući inspketor je u redovima ispred trgovina u prizemlju Centra evidentirao prisustvo oko 100 osoba, koje nisu poštovale propisanu fizičku distancu. Trgovine pred kojima su formirani redovi, ograničile su broj ulazaka, čime su se formirali redovi u prostoru Centra, gdje je prema posljednjoj Naredbi Kriznog štaba KS svako okupljanje strogo zabranjeno. S ciljem uspostavljanja higijesnko-epidemioloških mjera inspektor je odmah naredio zatvaranje svih ulaza u centar, izuzev glavnog, a na teren su, s obzirom na redove koji su formirani i ispred glavnog ulaza, izašli i pripadnici MUP- a KS”, kazala je stručna saradnica za informisanje KUIP-a KS Vildana Brdarić.

VEZANE VIJESTI

Istakla je kako je kantonalni sanitarni inspektor i dalje u SCC-u gdje nastavlja pratiti uspostavljanje mjera, ali i kontrole u pojedinačnim trgovinama koje su organizovale popuste.

Iz KUIP-a KS podsjećaju da je prema posljednjoj Naredbi Kriznog štaba KS trgovinama dozvoljena jedna osoba na 10 metara kvadratnih prostora, s tim da ta brojka, bez obzira na kvadraturu prostara, ne može biti veća od 30 prisutnih, što ne uključuje uposlene osobe. Subjekti su dužni obezbijediti praćenje broja osoba u objektu, kao i ulazak i izlazak iz objekta, a u manjim objektima osigurati pojedinačne ulaske. Da bi se onemogućilo zadržavanje posjetilaca u hodnicima tržnih centara, po naredbi se trebaju ukloniti sva mjesta za sjedenje i boravak.

“Inspekcija će po službenoj dužnosti i dalje pratiti poštivanje higijensko-epideioloških mjera radi čijeg je nepoštivanja do sada izdala 421 prekršajni nalog u iznosu od 725 245 KM, te 1009 rješenja kojima su naređene korektivne mjere”, kazala je Brdarić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad