Gradonačelnici u RS neće moći predlagati imenovanja načelnika u upravama

Vijesti 27. nov 202017:11 > 17:15
Vlada RS

Izmjenama tri zakona, na kojima vladajuća koalicija u Republici Srpskoj radi, briše se nadležnost gradonačelnika i načelnika u RS da predlažu imenovanja i smjene načelnika odjeljenja u gradskim i opštinskim upravama. Umjesto njih to bi trebala da radi komisija za izbor i imenovanje koja, pored toga, dobija i nadležnost za predlaganje sastava upravnih odbora i direktora gradskih/opštinskih ustanova.

Nakon što je portal Capital objavio radne verzije Zakona o lokalnoj samoupravi, Zakona o sistemu javnih službi i Zakona o službenicima i namještenicima, te nakon što je u javnost procurila napisana intencija vladajućih da gradonačelnike po snazi zamijene komisijama, reaguje i premijer Radovan Višković.

Odgovara na pitanja N1, demantujući da je bilo kakav tekst pisan u Vladi RS, te kaže da do izmjena neće doći u narednih pola godine.

Iako je plan, kako piše Capital bio da se zakoni po hitnom postupku nađu pred poslanicima već 1. decembra, sve se izjalovilo nakon što su dokumenti procurili u javnost koja ih je burno ocijenila – nedemokratskim.

Podsjećamo, da je ovakav epilog obezvlašćivanja gradonačelnika najavio Milorad Dodik lično nakon gubitka gradonačelničke pozicije u Banjaluci.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad