"Sve će to narod platiti"

Vijesti 29. nov 202017:03 > 19:47
Srna

Ne nadzire se kraj krizi kroz koje prolaze i državne institucije u BiH. Od početka mandata nove vlasti, tek deset zakona je usvojeno u Parlamentu. Sjednice se održavaju sporadično, dok je kandidacijski status BiH sve dalji.

Od početka godine državnom paralemntu ukupno je predloženo 30 zakona, svega pet ih je usvojeno. Iz Vijeća ministara stigla su tek četiri prijedloga, od kojih su tri usvojena i to Prijedlog zakona o taksama, dopune Zakona o prekršajima, Izmjene Zakona o platama i nakanadam u sudskim i tužilačkim institucijama. Prethodne dvije godine, odnosno od početka mandata nove vlasti, usvojeno je ukupno deset zakona. 

Nedvojbeno najgori saziv Vijeća ministara, komentira Mladen Bosić:

“Zoran Tegeltija kao predsjedavajući Savjeta ministara se uopšte mjesecima ne pojavljuje na sjednicama Parlamenta ili Doma naroda BiH. I evidentno je da sve važnije probleme i važnija pitanja, a ovo je krizno vrijeme, stavljaju pod tepih.”

BiH ima najveći broj preminulih od posljedica Covida u Evropi, u odnosu na broj stanovnika, problem migranata koji posljednjih dana eskalira. Očekivale su se u najmanju ruku dvije tematske sjednice, no to se unatoč inicijativi pojedinih parlamentaraca, nije desilo.

“Ja sam zaista mislio da će Vijeće ministara biti agilnije u tom smislu. Mi smo čak zaključili da se zajedno održi jedna zajednička sjednica oba doma, da to uzmemo za temu, da vidimo kako da to riješimo. Sjednica se nikada nije desila”, kazao je Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda Parlameta BiH.

Ukoliko domaće vlasti žele do poljeća ispuniti uslove za kandidacijski status, u narednih mjesac dana trebaju biti usvojene Izmjene Zakona o VSTV-u, novi zakoni o sukobu interesa i javnim nabavkama,

Podsjetimo na obećanja:

“Mi smo spremni bianco potpisati svaki dokumenti koji se tiče europskog puta BiH”, kaže Bakir Izetbegović.

“Radili smo prethodnih pet mjeseci, i sve što je bilo u ladicama administracije u prethodne tri godine, završili”, tvrdi Nebojša Radmanović.

“I mi u BiH da prevaziđemo jednu lošu politički atmosferu”, dodaje Šefik Džaferović.

“Da u idućoj godini dobijemo status kandidata”, zaključuje Milorad Dodik.

No, u praksi još nema ništa konkretno, niti iz Vijeća ministara niti iz Parlamenta. Stvarnost, ovako izgleda:

“Sjećam se vremena kada su se odluke jednostavnije donosile i kada se moglo očekivati da će se nešto u dogledno vrijeme riješiti. Sada vi ne možete poslati nijedan ozbiljan prijedlog. Pa ne možete da napravite analizu svih institucija da vidimo koje institucije od njihovog osnivanja do danas nisu napravile nijedan posao vezan za njihovu nadležnost. Nema šaanse ni da se oko toga dogovorimo, pa kako ćemo se dogovoriti oko ozbiljnijih stvari”, izjavila je Dušanka Majkić.

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija na kritike odgovora kako Vijeće ministara ne šalje zakone jer nema volje da se u Parlamentu usvoje. Njegov prethodnik Deniz Zvizdić – odgovara: 

“Ja i dalje mislim da nije problem u personalnom sastavu Vijeća ministara. Tu su moje kolege saradnici, poznanici, profesionalci koji su dugo u poslu. Problem je u politikama koje su delegirale članove Vijeća ministara, a te politike,dominatno dolaze iz entiteta RS ne žele da država bude funkcionalna.”

No ni državni Paralment se ne može pohvaliti redovnim sjednicima. Većina prijedloga koja dolazi iz opozicionih krugova po automatizmu se odbacuju pa i one izmjene koje se odnose na uštede, poput jubilarnih nagrada. Istovremeno se nabavljaju novi automobili i namještaj za članove Kolegija oba doma, povlastice kojih se do sada odrekao samo Denis Zvizdić.
I zapravo jedino konkretno što smo mogli čuti prethodnih dana iz državnih institucija je najava Vijeća ministara o novom zaduženju kod MMF-a.

“Pa ako imate ekonomske pokazatelje oko pada izvoza, oko pada prihoda, oko rasta defucita, jasno je da ostaje jedino novo zaduženje koje će podsjećam, platiti građani BiH”, naveo je Mladen Bosić.

Pregovori BH vlasti sa MMF-om o novom kreditu počinju naredne sedmice. U draftu pisma BiH traži aranžman u vrijednosti od oko 1, 5 milijardi maraka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad