Ko profitira od izgranje mini hidroelektrane u Jajcu?

Vijesti 01. dec 202011:22 > 11:24
Visa

Trend izgradnje mini hidroelektrana u Bosni i Hercegovini ne jenjava. U Jajcu je najavljena izgradnja još dva ovakva projekta. Općinsko vijeće ima 60 dana da se izjasni o izgradnji, a ukoliko to ne urade - slučaj prelazi u nadležnost Vlade Srednjobosanskog kantona. Načelnik Jajca Edin Hozan je rekao da niti jedna MHE nije izgrađena u njegovim mandatima, a inicijativa je bilo. S druge strane, aktivista Samir Beharić navodi da će se tako nešto desiti u skorije vrijeme.

“MHE bi radile na vodi iz rijeke Plive, nisu na Plivi. One su predviđene da rade na vodi koja je iz postojećih kanala. Nema to veze sa rijekom Plivom. Plasiraju se neke informacije koje nisu tačne. Ako izgradnja MHE na bilo koji način ugrožava vodopad, korito rijeke Plive, u smislu uzimanja vode iz korita, iz jezera – protiv sam te izgradnje”, rekao je Hozan.

Rekao je kako niti jedna MHE nije izgrađena od kako je on načelnik, a mandat je odbranio i treći put.

U ovom gradu preduzeće Elektrobosna traži izgradnju – a načelniku se spočitava da je prijatelj sa direktorom ovog preduzeća. On je na N1 negirao te navode.

“Ima tih insinuacija, ali ja to odbijam. Čovjeka poznajem, to nije grijeh. Ne možemo govoriti o prijateljstvu. Sarađivali smo. Potpisao sam između ostalog ugovor s njim o kupoprodaji stadiona u korist Općine Jajce. Tako smo riješili problem oko stadiona”, kazao je.

Beharić pak tvrdi da će MHE biti 300 metara od vodopada.

“MHE će biti 300 metara od vodopada. U gradu koji nastoji da širi turističke kapacitete. MHE Pijavica je na obali, neka načelnik pogleda. Manje od 50 metara je od obale rijeke. Ispustit će se ogroman kanal koji će vodu dovoditi i spuštati u Plivu”, kazao je.

On tvrdi da je u Jajce došla firma koja je neprijatelj grada i njegovih građana.

N1

“Neko ih je doveo. Firma je osnovana prije godinu i 10 dana. Ova firma nema referenci iza sebe. Ona nema iza sebe rad na terenu u polju hidroenergije. Kao takva engima nam je dovedena u Jajce. Tik nakon izbora”, rekao je Beharić.

Kazao je Beharić da to nije slučajno, jer je, kako navodi, neko znao da treba vrijeme da se formira OV u Jajcu.

“Zakon je nejasan. OV ima 60 dana da se izjasni da li želi ili ne želi dati koncesiju na 30 godina firmi. Ako OV ne može da se očituje, u tom slučaju Vlada SBK i Skupština SBK preuzimaju na sebe šta će se desiti”, kazao je.

Istakao je i to kako ipak vjeruje vijećnicima, ali je kazao kako želi da se javna rasprava ne održi na ovu temu sve dok se ne konstituiše Općinsko vijeće.

“Jajce je protiv investicije koja će uništiti oba jezera, korito Plive, povući će vodu šest metara kubnih. Ovo nisu projekti za jedan grad koji se želi baviti turizmom”, rekao je.

Tvrdi da će investitor općini uplaćivati tri posto, a to je 40.000 KM na godišnjem nivou.

Hozan tvrdi da ne zna ko je investitora MHE doveo u Jajce.

“Ne znam, ja ih nisam doveo. Samira cijenim, ono što on radi i način na koji radi”, istakao je i rekao kako cijeni rad i zalaganje Samira Beharića, li je poručio i to kako se još ništa nije dogodilo u pogledu gradnje MHE u Jajcu, te da je sve izvijesnije da ni neće.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad