Milorad Dodik pred Čovićem ponovo spomenuo treći entitet

Vijesti 01. dec 202012:50 > 12:53
Podijeli:
Izvor: N1

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a, nakon sastanka sa Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH u Mostaru, izjavio je da BiH svoju budućnost jedino može da gradi na ravnopravnosti tri naroda i dva entiteta. Dodik je u izjavi spomenuo i treći entitet, te je rekao da ne prihvata BiH koja se ne zasniva na konstitutivnim narodima.

Dodik je kazao da nije uopće znao da se danas održava sjednica PIC-a, te da njihove komunikee ne čita već osam ili devet godina.

“Koliko je važna sjednica PIC-a ja tek čujem sad da se održava. Taj PIC sjedi samo zbog sebe i svojih nekih stvari. Davno su prestali da upravljaju tom zemljom. Nema sranog centra koji bi mogao da pretenduje na to da bude poslušan. Ima osam, devet godina kako ne čitam nijedan komunike PIC-a. To je strano tijelo u dejtonskom sistemu BiH. Oni nemaju izvršne funkcije. Zloupotrijebili su Dejton i Ustav”, rekao je Milorad Dodik.

Ponovo je rekao da je “visoki predstavnik napravio u BiH više zla”, te da je od te institucije u početku bilo neke koristi.

“Kasnije su napravili surogat. Ono što mi ostajemo pri tome da jedino BiH može da se gradi na ravnopravnosti tri naroda, dva entiteta, dok se ne riješi možda i treći. Konstitutivni narodi moraju da budu”, rekao je Dodik.

“Vidimo da taj skup u Sarajevu pokušava da usmjerava politički život, pokušava da podrži opciju koja nije prihvatljiva. Ja većinski predstavljam srpski narod, mi ne prihvatamo nikakvu BiH koja se ne zasniva na konstitutivnim narodima”, rekao je Dodik.

Dodik je izrazio zadovoljstvo što sa HDZ BiH u kontinuitetu razgovara o važnim temama, te je rekao kako mu je drago što su i SNSD i HDZ uspješno prošli izbore.

Usmjerenje sada je na izbore u Mostaru, kazao je Dodik, za koje je izrazio nadu da će se održati u fer i poštenom okruženju.

“SNSD je sačinio listu, imamo ambiciju da budemo vidljivi u Mostaru i nekim opštinama da uspijemo. Do izbora ima još vremena, treba poduzeti sve uslove da budu izbori fer i pošteni. Sve će se učiniti da tako i bude”, rekao je Dodik.

Dodik je zadovoljan što HDZ i SNSD imaju uspješnu saradnju i visok stepen razumijevanja.

“Javljaju se priče da je ovo savez protiv nečega, to nije tačno”, kazao je Dodik.

On je rekao da je SNSD prihvatio uslove izbora u Mostaru i spreman je da zajednički radi na svim pitanjima.

Lider SNSD-a govorio je i o Studenskom centru Radovan Karadžić, a odgovaravši na pitanja novinara – rekao je: “Ponovo bih sve to ponovio. To je u nadležnosti Univerziteta, nijedan državni organ nije donio tu odluku. Univerzitet će odlučiti o tome. To je njhova stvar”, kazao je zaključivši da Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, “može da poduzima šta hoće”.

Podsjećamo, Inzko je rekao da ukoliko Dodik ne skloni tablu sa imenom Radovana Karadžića na Studenskom centru Pale – da će predložiti da se članu Predsjedništva BiH zabrani ulazak u zemlje EU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad