Cenić: Ambicije vlasti su jedino vlast i pare

Vijesti 01. dec 202012:53 > 13:10
N1

Rečeno je da je od šest aranžmana koje smo imali samo dva ispunjena u potpunosti. Uvijek ista priča od 2009. Traži se od MMF-a, pa se otkaže, pa se ponovo dođe MMF-u koji će uvijek biti tu da pomogne zemljama kreditom radi makroekonomske stabilnosti, kazala je za N1 danas Svetlana Cenić, ekonomska analitičarka.

“MMF ne pregovara sa opštinama i kantonima, nego sa najvišim nivoima vlasti”, kazala je.

U trenutku gostovanja Cenić, održana je i konferencija za medije Čovića i Dodika, na šta se osvrnula:

“Jesu to bili Plenković i Vučić zauzeti danas, pa su se njih dvojica dogovorili da se nađu? Na stranu šta su sve rekli u prošlosti, ovo sve što su rekli potvrđuje ono što stalno govorim: Više ne postoji nikakva vrsta straha od visokog predstavnika, od bilo čega. Isto kao što su stavili u to vrijeme pravosuđe pod svoju kontrolu i ponašaju se kako im padne na pamet”.

“Pokazuju da nemaju straha niti koječega. Šta će donijeti? Ojačat će visokog predstavnika. Inzko je od 2011. isključivo zabrinut jer je to zadnji put kad je nametnuta bilo kakva odluka. Odluka je do sada bilo 899, a samo Paddy Ashdown je donio 430 u svom mandatu”.

“Mislim da bi politički bilo pragmatičnije da ga ne pominje jer ionako čovjek sjedi u kancelariji i zabrinut je”.

Kaže da je jedina ambicija vlasti u BiH – vlast i pare.

“Jedina ambicija ovih vlasti je vlast i pare. Zaštite vitalnih interesa su šarene laže i to na točkiće”.

“SDA je pobijedila samu sebe bivšim članovima koji su napravili nove partije ili prešli u druge. SDA ima dva scenarija; prvi će biti ako počnu da razmišljaju o temeljnim promjenama u stranci. Država nije koliko šestarom se okruži oko Sarajeva, ona postoji i u Krajini i na Drini. Da se razriješe neke afere koje ih terete. Ako to urade vratit će se na ono što je bila. Ne mogu se izbori dobijati tako što se pet puta uzvikne ime gospodina Alije Izetbegovića. Na to se više izbori ne dobijaju. Ljudi su sada na izborima glasali protiv SDA”, kazala je o izbornom rezulatu SDA.

“Gospodin Stanivuković se hvali tim da mu je Srbija matica, a premijerka te iste države je LGBT osoba. To ne da nije mudra izjava, to je da ne kažem samoubilačka ne razmišljajući o svom okruženju”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad