Velika potražnja za komercijalnim vakcinama protiv sezonske gripe

Vijesti 01. dec 202016:49 > 19:04
N1

U našoj zemlji već su registrirani slučajevi sezonske gripe, pa se stanovništvo pribojava koliko i kako će to sve uticati na već složenu situaciju sa korona virusom. I dok je u RS-u već završena vakcinacija, u nekim kantonima u Federaciji vakcinacija tek treba da počne. Zbog izuzetno velike potražnje na tržištu komercijalno vakcinisanje je gotovo pa nemoguće jer je dostupan izuzetno mali i ograničen broj vakcina.

Mirsada i Smiljan su među 9400 građana Kantona Sarajevo iz rizičnih kategorija za koje su obezbijeđene besplatne doze vakcine.

“Uvijek je odziv skoro 100-postotni u tim skupinama, to su RVI , civilne žrtve rata i svi uposleni u javnom sektoru – obrazovanje, MUP i novinari”, rekao je portparol JU Dom zdravlja KS Arman Šarkić.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH osigurao je dodatnih 10 hiljada vakcina za potrebe medicinskih radnika. Ostatak stanovništva fokusiran je na komercijalnu vakcinu koje zbog velike potražnje nedostaje. U apotekama se ona mogla nabaviti za 24 KM.

“Mi smo na vrijeme još u avgustu i septembru mjesecu svoje potrebe proslijedili dobavljačima i dobavljač je planirao te naše potrebe međutim s obzirom na potražnju na tržištu nisu nam isporučene količine koje smo mi tražiti. Potražnja je zaista je velika tako da je u roku od nekoliko dana gotovo sva količina koju smo mi imali bila rasprodana”, rekla je Dijana Rokvić iz JU Apoteke Sarajevo.

Dobavljač na području Federacije BiH je ove godine, kao i prethodnih, kompanija “Pharma Maac” koji danas nisu odgovarali na naše pozive želeći provjeriti koliko veliku količinu su uspjeli nabaviti i očekuju li nove jer su nam iz nekoliko privatnih apoteka potvrdili da očekuju određene količine za desetak dana . Za potrebe vakcinacije protiv sezonske gripe još prošlog mjeseca Institut za javno zdravlje RS obezbijedio je 20 hiljada doza.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad