Lajčak: Situacija u BiH jedan od glavnih prioriteta EU

Vijesti 02. dec 202015:56 > 16:15
BETA/Dimitrije Goll

Normalizacija odnosa između Beograda i Prištine i situacija u Bosni i Hercegovini dva su najvažnija izazova na Zapadnom Balkanu, izjavio je specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak.

Povodom 25 godina od Dejtonskog sporazuma, Lajčak ističe da je potrebno suočiti se s prošlošću na sveobuhvatan način, prenosi RTCG.

Region Zapadnog Balkana od krucijalne je važnosti za stabilnost, bezbijednost i slobodu Evrope i zadatak EU je da pomogne kako bi se prevazišlo naslijeđe i poteškoće rata u BiH, rekao je komesar za proširenje Oliver Varhelyi, pred Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta, povodom 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

“Bosna i Hercegovina aplicirala je za članstvo u EU 2016. god i došlo je vrijeme da se krene od Daytona do Brisela”, kaže Varhelyi.

Na tom putu, kako naglašava, neophodno je da Sarajevo ispuni 14 kriterijuma koji su ustanovljeni prošle godine, poručujući da je spreman da radi sa BiH kako bi ta zemlja postala kandidat već naredne godine. Specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak istakao je da je Dejtonski sprazum stavio tačku na najkrvaviji rat u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

“Vrijeme je da pogledamo napred. Izazovi sa kojima se suočavamo neće se sami riješiti, već zahtjevaju napore međunarodne zajednice ali i lokalnih političara”, istakao je Lajčak.

Lajčak kaže i da region predstavlja geostrateški interes za druge svjetske sile strane koje žele “zadovoljno da popune prazinu drugih” i da se, kako naglašava, sve to dešava dok EU nastoji da se izbori sa posljedicama pandemije.

Govoreći o regionu, Lajčak je podsjetio da Zapadni Balkan obuhvata teritoriju manju od Rumunije, ali i na Čerčilove riječi da je to “regija koja proizvodi više historije nego što može da konzumira”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad