Ekshumacija na lokalitetu Šušnjari: Pronađena kompletna tijela još dvije osobe

Vijesti 03. dec 202016:34 > 16:37
Tužilaštvo BiH

Kompletni posmrtni ostaci dvije osobe ekshumirani su danas na lokalitetu groblja Šušnjari u općini Sanski Most, potvrdila je Emza Fazlić glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH, pretpostavlja se da se radi o žrtvama srpske nacionalnosti koje su na ovom području nestale u oktobru 1995. godine.

Posmrtni ostaci muškarca i žene su pronađeni u sanducima i pokriveni vrećama. Tijela će biti prebačena u Identifikacioni centar Šejkovača u Sanskom Mostu radi kriminalističko – tehničke i sudsko – medicinske obrade te izuzimanja koštane srži radi identifikacije uz pomoć DNK metode.

Okončana je jutros i ekshumacija na lokalitetu groblja Greda koja je još jučer započela. Tom prilikom na ovom lokalitetu ekshumirani su kompletni posmrtni ostaci pet osoba. Posmrtni ostaci su bili zamotani u deke pa sahranjeni u pojedinačne sanduke. Pretpostavlja se da se i u ovom slučaju radi o žrtvama srpske nacionalnosti koje su na ovom području nestale u oktobru 1995. godine.

I ovi posmrtni ostaci su prebačeni u Identifikacioni centar Šejkovača.

Ekshumacijama je rukovodilo Tužilaštvo BiH po nalogu Suda BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad