Izetbegović za N1: KCUS neće nabavljati Remdesivir

N1

"KCUS nije nabavljao Remdesivir niti će nabavljati, u skladu sa najnovijim stavovima da isti nema benefita u liječenju COVID-19 bolesnika, kazala je za N1 direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu

“Prije zvaničnog stava WHO, stručnih studija i stava Vlade, pokrenuta je procedura nabavke po zahtjevu specijalista Klinike za infektivne bolesti, a na zvanični upit od Kantonalnog i Federalnog ministarstva zdravstva kao i Ministarstva civilnih poslova. S obzirom na nova saznanja, lijek Remdesivir se neće nabavljati za KCUS, bez obzira na činjenicu da se procedura e-aukcije morala zakonski privesti kraju. Klauzula iz Ugovora nam omogućava da ne realiziramo nabavku”, kazala je Izetbegović.

Podsjetimo, farmaceutski inspektor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS upoznat je da se lijekovi Favira i Remdesivir nalaze na tržištu BiH (KS) i to na osnovu interventog uvoza, ali da navedeni lijekovi nisu registrovani od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Iz Interancionalne apoteke Sarajevo, koja je registrovana za interventni uvoz lijekova, kazala je za N1 kako su Favira i Remdesivir su povučeni iz svih apoteka jučer.

“Kod nas je bila samo Favira”, rekli su za N1 u Internacionalnoj apoteci Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad