"Ozbiljniji sastavi u sarajevskoj gimnaziji od ekspozea Krivokapića"

Vijesti 04. dec 202017:04 > 17:05
N1

U Skupštini Crne Gore nastavljena je rasprava o ekspozeu mandatara Zdravka Krivokapića i prijedlogu nove vlade ove zemlje. Danas se očekuje glasanje, nakon burne rasprave, u kojoj su pljuštale brojne optužbe. Kakav je Krivokapićev ekspoze, šta da očekujemo od nove vlade, te kuda ide Crna Gora? Razgovarali smo sa književnikom i kolumnistom Andrejem Nikolaidisom.

Pratite li glasanje u Skupštini Crne Gore?

Moram vam priznati da ih uopšte ne pratim. Pogledam uvečer po portalima šta se zbivalo i ko je šta kome rekao. Vlada će biti izabrana, nijedna partija nove većine nije toliko glupa da bude okrivljena što nije izabrana nova vlada, ali vjerujem da ta vlada neće dugo trajati.

Podnijeli ste ostavku kao član savjeta Filmskog centra. Tada ste kazali kako vam “ne pada na pamet da budete funkcioner kleronacionalističke vlade”?

Ja sam od izbora do danas svoj stav ponovio pedesetak puta. Ne mislim ništa dobor o ovoj vladi, kao što i ne mislim da će išta dobro donijeti. Mile Đukanović je zaslužio da izgubi vlast, ali je ovi nisu zaslužili osvojiti. Volio bih da sam u krivu i da meni i mome djetetu bude dobro pod novom vladom. Ovo je vlada koju je sastavila SPC sa grupom tajkuna, ona nije izraz volje građana, u njoj nema pobjedničkih partija i nema nikakav demokratski legalitet. Radi se o jednom scenariju koji je unaprijed razrađen.

Da li je u pravu poslanik DF-a Milan Knežević koji je kazao kako “ovo nije eskpertska vlada, već vlada Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića”?

Ovo ni po čemu nije ekspertska vlada. Po čemu su Abazović i ostali eksperti? U novoj vladi su morali biti predstavnici partija koje čine novu većinu. Ovo što imam u Crnoj Gori je neviđeni eksperiment i bruka. Nova većina će gledati prvu priluku da je što prije obore. Ova vlada svakog momenta može pasti i to će zavisiti od toga da li će DF doživjeti pad ili rasti.

Šta mislite o Krivokapićevom ekspozeu?

To se ne može nazvati ekspozeom, više je seminarski rad. Bili su ozbiljniji sastavi u Prvoj gimnaziji u Sarajevu, koju sam završio, od njegovog ‘eskpozea’ u kojem nema niti jedna cifre, ozbiljne mjere…

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad