Andrej Nikolaidis: Dritan Abazović je izučio školu Aleksandra Vučića

Vijesti 04. dec 202017:14 > 17:16
SAVO PRELEVIC / AFP

Književnik i kolumnista Andrej Nikolaidis je tokom razgovora za N1 poručio kako lider Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović, treba postati ozbiljniji političar i prestati sa "melodramatičim izjavama". Dodao je kako novi potpredsjednik Vlade Crne Gore sve više liči na srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Kakav je vaš stav o Dritanu Abazoviću?

VEZANE VIJESTI

Njemu je Bošnjačka partija, prije svega, kao i neke druge, nudila da napravi vladu u kojoj ne bi bilo nacionalista i DF-a. To je bila ponuda koju nije smio odbiti. Ne znam da li mu je neko nudi 21 milion eura ili mu je prijetio preko društvenih mreža, ali to što čini mi izgleda kao Vučićeva škola, jer i njemu svako malo neko prijeti. U trenutku kada preuzme državu nadam se da će se Dritan uozbiljiti i prestati sa svojim melodramatičnostima.

Većina stvari koje Dritan Abazović izgovara su populističke. Ako neko kaže mene ne zanima 1918. ili isto tako da ga ne zanima 1941. ili 1992. godina, a gradi Crnu Goru sa Karadžićevim ratnim ministrom – mora biti politički glup.

Vesna Bratić, koja je predložena za ministricu prosvjete, kulture, nauke i sporta Crne Gore je priznala kako je srpski nacionalista ustvrdivši da možda neće biti “belgijski nacionalista”?

Ona će voditi četiri ministarstva. Volim reći da će biti ministrica mišljenja, pjevanja, učenja i trčanja. Pola vlade pokriva žena koja sebe definiše kao četnikom. Sa takvom ministricom želim Abazoviću mnogo uspjeha na evropskom putu. Mislim da to ne traži poseban komentar.

Kuda ide Crna Gora?

Vidjet ćemo. Svaka kriza je neka šansa. Možemo ozbiljno skrenuti u desno. Čim neko kaže da ga ne zanima prošlost znajte da se sprema ozbiljna revizija historije. A može se otići u pravcu obnove izvorne, suverenističke energije koja je oslobođena iz korupcijom opterećenog DNS-a.

Koliko će smrt mitropolita Amfilohija uticati na planove?

To je događaj čiji se značaj ne može precijeniti. Sve ovo je dogovoreno između tajkuna, koji stoje iz URA-e, i SPC-a. Oni su nastavili igrati po scenariju, ali nema reditelja. Sportskim rječnikom kazano – duboku su u offsideu. Ovo ne može završiti “happy endom”. Jednostavno, okolnosti su posve nove i ovo je samo jedan trzaj scenarija koji se trebao odvijati pod potpuno drugim okolnostima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad