Lijek koji košta nekoliko hiljada maraka na policama apoteka, a nije smio biti

N1

Iako namjenjen isključivo za bolničko liječenje, lijek Remdesivir se protivno zakonskim aktima našao u sarajevskim apotekama. Cijena potrebnih doza doseže više hiljada KM, pacijenti ga sami kupuju, a u Opštoj bolnici, kažu, uspješno ga primijenjuju.

Lijek Remdesivir prodaje se u dozi od 100 mg, isključivo se primjenjuje kroz infuziju. Prema sažetku karakteristika lijeka smije se primijenjivati isključivo u zdravstvenim ustanovama. Iz Agencije za lijekove kažu ne bez razloga- neophodno je pomno se pratiti funkcija jetre i bubrega prije i tokom liječenja

“Jasno je da se predmetni lijek niti u bilo kojem slučaju ne smije naći u maloprodaji, odnosno apotekama, jer se isti primijenjuje isključivo u zdravstvenim ustanovama pod nadzorom ljekara”, poručuju iz Agencija za lijekove BiH.

Iz Inspekcije Kantona Sarajevo, gdje se u slobodnoj prodaji našao Remdesivir, prvobitno su saopštili da je fokus inspektora bio na kontroli izdavanja lijeka. Kasnije su precizirali da je pronađen samo kod jednog trgovca lijekovima.

“Službenim putem sačinjena je obavijest Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH da je uvoznik Farmis d.o.o. Sarajevo odobrio promet lijeka koji je namijenjen za bolničko liječenje, te da u okviru svojih nadležnosti poduzmu dalje mjere”, navode iz Inspekcije KS.

Upravo lijekovi kupljeni na slobodnom tržištu stigli su i do zdravstvenih ustanova. Iz Opšte bolnice kažu kako su ga primijenjivali na srednje teškim i teškim pacijentima.

“Mi smo ga primijenjivali u nekoliko navrata, pacijenti su ga sami nabavljali, nismo mi propisivali nikakve posebne recepte. Kad pacijenti nabavljaju mi smo to primijenjivali u skladu sa pravilima struke. Svi pacijenti koji su primali Remdesivir su izliječeni”, tvrdi Ednan Drljević, epidemiolog u Opštoj bolnici.

Za razliku od Opšte bolnice, iz koje su apelovali da Vlada FBiH nabavi Remdesivir za redovno liječenje, sa Kliničkog Centra Univerziteta u Sarajevu suprotan stav. Doze koje su ranije naručili više ne žele.

“KCUS nije nabavljao Remdesivir niti će nabavljati,u skladu sa najnovijim stavovima da isti nema benefita u liječenju COVID-19 bolesnika.Remdesivir se neće nabavljati za KCUS, bez obzira na činjenicu da se procedura aukcije morala zakonski privesti kraju. Klauzula iz Ugovora nam omogućava da ne realiziramo nabavku”, kaže Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS.

Lijekovi za koje ne postoji odobrenje Agencije za lijekove BiH mogu se uvesti u zemlju na osnovu odluka o interventnom uvozu, koju donose entiteti. Federalna vlada dala je zeleno svjetlo i za uvoz lijeka Favipiravir, no put tog lijeka do pacijenta, kao i sa Remdesivirom do sada nije do kraja definisan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad