U napuštenim objektima pronađeno više migrantskih porodica s djecom

Vijesti 05. dec 202011:34 > 11:37
Podijeli:
Izvor: Anadolija

Inspektori Službe za poslove sa strancima BiH utvrdili su da na lokalitetu Bosanske Bojne, u neposrednoj blizini granice sa Hrvatskom u napuštenim objektima boravi nekoliko desetina migrantskih porodica, koji su potom zbrinuti u privremene prihvatne centre.

S obzirom da su migranti nelegalno boravili u objektima u kojima nije bilo minimum uslova za njihov boravak tokom zime, služba je inicirala i koordinirala niz aktivnosti na njihovom izmiještanju sa navedenog lokaliteta, te zbrinjavanju u privremene prihvatne centre Borići i Sedra koji su predviđeni za smještaj porodica i ranjivih kategorija migranata, saopšteno je iz Službe za poslove sa strancima.

U posljednja tri dana, služba je u saradnji sa Graničnom policijom BiH, Ministarstvom unutrašnjih poslova USK i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), sa navedenog lokaliteta izmjestila i u privremene prihvatne centre smjestila 53 migrantske porodice sa ukupno 199 članova, od kojih je 105 djece.

Izvor : Anadolija

Tokom provođenja ovih aktivnosti identifikovana su i dva maloljetnika bez pratnje kojima je određen privremeni staratelj.

Svi migranti su zbrinuti i uz neophodnu medicinsku trijažu su smješteni u izolacijski dio ovih centara u skladu sa epidemiološkim mjerama za sprečavanje širenja virusa COVID-19.

Kapaciteti za smještaj migranata na području USK su u potpunosti popunjeni i u njima trenutno boravi više od 3.200 migranata. Služba će i u narednom periodu nastaviti provoditi pojačane aktivnosti kontrole kretanja i boravka stranaca u Bosni i Hercegovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad