Obitelj Suljagić proizvodi magareće mlijeko: Mušterije zadovoljne, imunitet jači

Vijesti 05. dec 202017:14 > 17:27
N1

Za magareće mlijeko kažu da je najbolja zamjena za majčino. Jako je zdravo, ali i skupo. Rijetki se odlučuju na njegovu proizvodnju. No, u taj posao prije godinu dana upustila se obitelj Suljagić iz Puračića kod Lukavca. I nisu se pokajali.

Ranom zorom Suljagići počinju mužu magarica.

“Ovoj magarici je peta godina. Ona mlijeko daje do pet, šest mjesec. Po jedan decilitar se pije. Količinski daje do pola litra”, kaže pokazujući na magaricu. 

Neke su nemirnije, a posebno one koje imaju mlade i koji čekaju svoj red za mlijeko koje, inače, ima prijatan ukus.

“Svaki dan magarice zatvaramo oko četiri, pet. Oni su malo nemirni kada se hoće odvojiti od majki. Mi ih zatvramo da ne bi pili mlijeko od majki da bi mama mogla ujutru namusti”, govori  Amina Suljagić.

Upravo zbog Amine pokrenuli su ovaj posao. Zbog njenih zdravstvenih problema, roditelji, koji se inače bave stočarstvom, počeli su uzgajati magarice zbog mlijeka. Između ostalog, magareće mlijeko sadrži vitamine C, A, D, E i F, velike količine magnezija, kalcija, fosfora, kalija i cinka, a minerali iz njega približni su onima iz majčinog mlijeka. Veoma zdravo ali i skupo. Suljagići litar prodaju za 60 KM, ali dopušten dnevna doza je 100 mililitara sirovog mlijeka.

“Zadovoljne mušterije dolaze. Pomoglo je i djeci i odraslima i starijim osobama kod plućnih bolesti, lakše dišu. Sve u svemu, ojačali su imunitet”, kaže Sanela Suljagić.

Edin Suljagić ističe da se može živjeti od ovog posla, te da su zadovoljni. 

“Dolaze nam mušterije sa svih strana. Nema odakle ne dolazi. Mi damo i da se prisustvuje kada muzemo. Mušterija može prisustvovati kada se muze”, govori on.

U početku su imali dva, a danas imaju 33 grla. Uzgoj magaraca nije previše zahtjevan jer su to otporne životinje, ali potreban je trud i posvećenost.

“Ona sebi bira travu i bolja je nego da im polažeš sijeno. Na paši budu do snijega. Kada dođe snijeg, idu u štalu. Tada im polažemo hranu, a one što se muzu, one su kod kuće”, govori Edin Suljagić.

 Sanela Suljagić kaže da su zadovoljni, jer koliko truda i rada uloži se u njih, toliko i daju.

“Koji god posao da radiš, moraš ga raditi sa voljom. Ako nemaš volje, ne možeš ništa ni postići”, dodaje ona.

Poticaj za proizvodnju magarećeg mlijeka ova porodica nije dobila jer to u Tuzlanskom kantonu ne postoji. No, to ih nije obeshrabrilo da šire kapacitete. Razbijaju predsrasude da magarci nisu samo nosači tovara već da daju najkvalitetnije mlijeko za koje se daleko čulo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad