Vidović o slučaju "Respiratori": Nisam imala čistiji slučaj u svojoj karijeri

Vijesti 05. dec 202017:32 > 17:39
N1

Još se ne smiruju reakcije na podizanje optužnice protiv Fadila Novalića, Fahrudina Solaka, Jelke Milićević, Fikreta Hodića, kao i njegove firme Srberna malina. Tužilaštvu Bosne i Hercegovine trebalo je više od pola godine za podizanje optužnice, potvrđivanje Suda BiH još se čeka. Istidibno, nastavlja se istraga protiv osumnjičenog Aleksandara Zolaka u odvojenom predmetu.

Optuženom premijeru Federacije Fadilu Novaliću se stavlja na teret da je koristeći kapacitete i ovlasti premijera u Vladi Federacije BiH i okolnosti proglašenja pandemije, osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv korona virusa. Njegova advokatica samouvjereno poručuje.

“Moram reći da u svojoj karijeri nisam imala čistiji slučaj. Već šest mjeseci s kolegama, istražiteljima, uključujući i međunarodne eksperte, prikupljamo i provjeravamo dokaze, provodeći našu istragu. Ne postoje dokazi koji potvrđuju navode optužice za premijera, a apsolutno ne postoje dokazi za pranje para i primanje dara”, rekla je Vasvija Vidović, advokatica premijera Fadila Novalića.

Tužilaštvo BiH dalje navodi da se Novaliću u u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi pridružili Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i pravna osoba „F. H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica. Kupljeni respiratori prema optužnici državnog Tužilaštva ne mogu se koristiti u svrhu zbog koje su nabavljeni, zbog čega je kako smatraju nastupila imovinska šteta i omogućeno sticanje protupravne imovinske koristi koja bi bila podjeljenja između pripadnika udružene skupine.

“Tek nakon što zvanično dobijem optužnicu u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku, ja ću se moći izjasniti. Jer zaista ne možemo u javno suđenje putem medija. Jasno je Zakon o krivičnom postupku propisao način na koji se vodi postupak”, kazala je Mirna Delalić, advokatica Fikreta Hodžića.

Optuženu federalnu ministricu Jelku Milićević Tužilaštvo BiH tereti za nesavjestan rad u službi, jer je svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa omogućila ovakvu nabavku respiratora, a potom propuštanjem svojih zakonom propisanih dužnosti nije spriječila nastupanje štetne posljedice.

Kontaktirali smo Kadriju Kolića advokata suspendovanog direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka, rekao nam je da “nije u prilici danas razgovarati o tome”. Reakciju na optužnicu nismo dobili ni od federalne ministrice finansija te komandantice Federalnog štaba CZ Jelke Milićević. Iz njenog kabineta navode da se Milićević neće oglašavati po pitanju optužnice koja nju tereti da je počinila kazneno djelo nesavjestan rad u službi”.

Osim za respiratore, optuženi se terete i za počinjenje kaznenih djela vezanih za nabavku zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000,00 KM za potrebe borbe protiv korona virusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

“Ono što je zanimljivo jeste da jedna od osoba koja se spominjala kao osumnjičenja, gospodin Zolak iz Agencije za lijekove, nije u ovoj optužnici. Tužilaštvo je reklo da nastavlja tu istragu i da je ona proširena na dodijeljivanje još nekih dozvola ne samo na ovu. Osim toga Tužilaštvo kaže da provodi još dodatni dio istrage koji se odnosi na to šta se dešavalo tokom ove specifinčne nabavke, odnosno prilikom distribucije”, rekao je Semir Mujkić, novinar Birn BiH.

Članica predsjedništva SDA Alma Čolo tvrdi da njen stranački kolega Fadil Novalić treba podnijeti ostavku ukoliko Sud BiH potvrdi optužnicu, kako bi rasteretio stranku, koja je dodatno poljuljana zbog afera njenih članova.

“Naravno da treba sačekati onaj period potvrđivanja optužnice od strane sudije za prethodno saslušanje od strane Suda BiH. Taj rok može iznositi i 15 dana ukoliko se radi o složenijem predmetu. Kada optužnice stane na pravnu snagu, ako oni dobiju status optuženih, naravno da će se morati ozbiljno razgovarati u SDA”, rekla je Alma Čolo, članica Predsjedništva SDA.

Pred Tužilaštvom BiH veliki je zadatak da ovaj predmet privede do kraja, s obzirom na činjenicu iz izvještaja OSCE-a da državno Tužilaštvo u prošlog godini nije procesuiralo nijedan predmet korupcije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad