Škrbić traži da se uveze lijek kojim se Trump liječio

Vijesti 05. dec. 202018:13 > 18:15
Podijeli:
Izvor: N1

Prof. dr.Ranko Škrbić, član Ekspertnog tima za liječenje Covida-19 u RS-u pozvao je ministarstva zdravstva oba entiteta da odobre interventni uvoz lijeka Remdesivir kako bi se koristio u liječenju pacijenata oboljelih od korona virusa, a koji su smješteni u bolnice. Ovim lijekom liječio se sada već bivši predsjednik SAD-a Donald Trump, a lijek je registrovala Agencija za hranu i lijekove SAD-a.

Škrbićev tim, koji je zadužen za izradu smjernica i vodiča za terapiju Covdi-19 infekcija za bolničke pacijente, kazao je kako su njihove smjernice zasnovane na kliničkim studijama i iskustvima respektabilnih institucija u svijetu. Podsjetio je da su iz zadnjih smjernica izbacili lijekove hidroksihlorokin i hlorokin koji su se na početku pandemije koristili jer su kliničke studije vremenom pokazale da nije djelotvoran protiv ovog virusa.

“Kliničke studije koje su tada bile u toku, pokazale su da dva antivirusna lijeka Remdesivir i Favipiravir pokazuju određenu efikasnost i mogli bi se koristiti. WHO je rekla prvo da nema uvjerljive dokaze da Remdesivir djeluje, da bi FDA registrovala Remdesivir kao jedini lijek za bolničku upotrebu”, rekao je Škrbić.

Dodao je kako su Japanci još 2003. registrovali Favipiravir za liječenje virusa sezonskog gripa, te su radili istraživanja koja su pokazača da ima dobru efikasnost i protiv korona virusa.

“To je bio razlog što je BiH podnijela zahtjev preko diplomatskih kanala da nam japanaska vlada dodijeli određene količine Favipiravira za kliničku studiju. To nam je odobreo i jedna količina je otišla u Mostar, a druga u Banjaluku i sada trebamo početi s kliničkom studijom primjene tog lijeka na pacijenta sa srednje teškom formom Covida-19”, kazao Škrbić.

Remdesivir je trebao biti nabavljen preko Ministarstva civilnih poslova. Kako Škrbić kaže, entitetska ministarstva su poslala podatke koliko doza im je potrebno, ali nije došlo do realizacije.

“Zasigurno mogu tvrditi da Remdesivir nije stigao u RS, nije trebao u BiH uopće, osim ako nekim drugim kanalima nije došao”, kazao je Škrbić.

Saznavši da se lijek pojavio u apotekama u FBiH te da su ga pacijenti sami kupovali, kazao je kako to nije dobro.

“Entitetska ministarstva dobavljačima trebaju odobriti da ga nabave interventno, ali on je u ampulama i treba se isključivo upotrebljavati u bolničkim uvjetima. Treba vidjeti ko je odgovoran i reba ga što prije nabaviti kako bi se pacijenti mogli liječiti jer su to lijekovi koji se koriste u ranoj fazi infekcije”, poručio je Škrbić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad