Protest građana Gornjeg Vakufa/Uskoplja, tvrde da izbori nisu legalni

Vijesti 06. dec 202017:03 > 17:13
Twitter/Darko Mršić

Mještani općine Gornjeg Vakufa-Uskoplja protestovali su u nedjelju tvrdeći da je Centralna izborna komisija BiH odlukom o obustavi brojanja dijela glasova poslanih poštom onemogućilo da hrvatski kandidat postane načelnik Uskoplja.

Noseći transparente ‘Uzeli sta nam već previše’, ‘Uskoplje zove Mostar #danas mi sutra vi’, ‘Centralna institucija za korupciju (CIK)’ , aludirajući na odluke CIK-a, mještani su upozorili na izbornu krađu.

Mladi novoizabrani vijećnik iz Hrvatske koalicije koja okuplja HDZ BiH i HDZ 1990. Stanko Kustura rekao je da protest predstavlja odgovor na netransparentan proces provedbe rezultata lokalnih izbora.

Izjavio je da demonstranti traže očitovanje CIK-a i potpuni izvještaj o glasovima pristiglim putem pošte te da će tek onda priznati eventualni poraz.

“Zahtijevamo obrazloženja za svaki eventualno odbijeni glas te ponovno brojanje glasova putem pošte”, rekao je Kustura.

Prema službenim rezultatima koje je CIK objavio u petak, u Gornjem Vakufu-Uskoplju razlika između službenog pobjednika lokalnih izbora Seada Čauševića iz vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) i Dražena Matišića, zajedničkog kandidata HDZ-a BiH i HDZ 1990., iznosila je svega 130 glasova.

Twitter/Darko Mršić

Povodom ove odluke CIK-a jutros je saopštenjem za javnost reagovao i Hrvatski narodni sabor (HNS), u kome ističu da se u ovoj opštini desila “najbrutalnija izborna manipulacija s naznakama teškog kaznenog djela trenutno se događa”.

“SDA je u ovoj općini krenula sa slavljem dva dana prije službene potvrde od strane CIK-a BiH kada je razlika s prvotnih 846 glasova došla na svega 130. Postavljamo pitanje kako OO SDA ima informacije jedne institucije koja u tome trenutku proces prebrojavanja još uvijek obavlja?”, navodi se u saopćenju HNS-a.

Oni navode da je, pored ove općine, na djelu čitav niz manipulacija i u drugim općinama, poput Srebrenika, Kalesije, Teslića, i niza drugih općina koje imaju pritužbe na ovakav način rada ove institucije.

Iz HNS-a s ovom prilikom pozvali sve političke stranke i opcije, bez obzira na nacionalni predznak ili političku pripadnost, da snažno djeluju u borbi protiv svih neregularnosti CIK-a koji “ruši demokratski poredak i izbornu volju stanovnika ove zemlje”.

“HNS jasno i nedvosmisleno poručuje kako ćemo iskoristiti svaki pravni mehanizam i lijek u borbi protiv rušenja demokratske izborne volje u Bosni i Hercegovini. Ovi lokalni izbori nisu ništa drugo nego probni balon ovakvog nelegalnog CIK-a BiH za procese Općih izbora 2022. godine kada, već sada, bošnjačka politika najavljuje rušenje konstitutivnosti hrvatskog naroda na svim razinama i izbacivanje legitimnih predstavnika našeg naroda”, navodi se u saopćenju.