Nakon devet mjeseci Kanton Sarajevo dobija novu-staru Vladu

Vlada KS

Samo devet mjeseci od prekompozicije vlasti u KS, pred Edinom Fortom novi-stari zadatak. Ponovo sastaviti Vladu četvorke. Nova imena nisu poznata, ali neka stara jesu.

“Ime za koje znam sigurno da će se vratiti je ministrica pravde i uprave Lejla Brčić, po informacijama koje imam, ministar saobraćaja Adnan Šteta, i takođe ministar unutrašnjih poslova Katica”, rekao je Edin Forto, mandatar za sastav Vlade KS.

Kaže nastaviće dobre prekse prethodne Vlade, kao što su i oni nastavili sa realizacijom njihovih projekata, no ne svih.

“Mislimo da Dom zdravlja ne radi dobro svoj posao, što prije treba promjeniti upravljačke strukture, i pružiti građanima zdravstvenu uslugu koju zaslužuju”, dodao je.

Isplatilo se preuzeti vlast u KS, poručuju i nove opozicije – SDA. Nisu optimistični kada su planovi četvorke u pitanju.

“Pustićemo novu, ponovo FB vladu pa ćemo vidjeti šta će uraditi. Čuli ste komentare mandatara da će do proljeća rješiti ekonomsku krizu u Kantonu, da ćemo se oporaviti od pandemije, to bismo voljeli vidjeti”, rekao je Mirza Čelik iz Kluba SDA u skupštini KS.

Prvi na listi za smjenu aktuelne vlade bio je Aljoša Čampara, bivši SDA-ov kadar. Čampara je ranije glasao i za smjenu Fortine Vlade.

“Što se mene lično tiče ja ću podržavati ovu vladu i biću kritičar ove Vlade ukoliko bude potrebno i kritikovaću, i ponašaću se isto kao što sam se ponašao i u odnosu na prošlu, i pretprošlu vladu. I upozoravaću na devijacije”, rekao je Čampara.

Prije godinu dana, decembra, o smjeni, i formiranju nove Vlade u KS odlučili su lideri DF, SDA i SBB. Koaliciju, pežorativno nazvanu, petak 13 obilježile su stalne turbilencije među koalicionim partnerima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad