BiH nabavila veće količine vakcina protiv gripe, ali ostala bez komercijalnih

Vijesti 06. dec 202021:34 > 21:50
N1

Bosna i Hercegovina nabavila je 23 posto više vakcina protiv sezonske gripe u odnosu na prošlu godinu za građane koji su obuhvaćeni lokalnim planom imunizacije, ali smo ostali bez komercijalne vakcine.

Kako je za N1 rekao Alen Lekić, direktor kompanije Sanofi d.o.o., bh. zastupnik Sanofi Pasteur kompanije koja proizvodi vakcinu, usljed neočekivane vanredne situacije, BiH i još nekoliko zemalja u Evropi našle su se u sličnoj ili istoj situaciji.

“Razumijemo i svjesni poteškoća s kojima se zdravstveni sistem BiH suočava u sanbdijevanju tržišta vakcinom protiv sezonske gripe. Kao društveno odgovorni proizvođač vakcina za sezonsku gripu, s naše strane uložili smo maksimalni napor da odgovorimo na potrebe javnog zdravstva BiH, te smo u skladu s povećanom globalnom proizvodnjom isporučili sve potrebne količine predviđene procijenjenim potrebama (javne nabavke) od zdravstvenih institucija u BiH, rađenih u skladu s lokalnim preporukama vakcinacije visoko rizičnih grupa protiv sezonske gripe”, kazao je Lekić.

VEZANE VIJESTI

Ističe kako je potražanja za vakcinom protiv sezonske gripe u vrijeme pandemije širom svijeta bez presedana.

“Sanofi Pasteru kao vodeći proizvođač vakcina protiv gripe ostaje doslijedan i predan zaštiti javnog zdravlja, osiguravajući vakcine protiv gripe širom svijeta, a doslijednost smo pokazali i u slučaju BiH”, kazao je Lekić.

BiH je trebala dobiti 12.500 doza komercijalne vakcine koja je bila namijenjena za one građani koji nisu obuhvaćeni lokalnim planom imunizacije, a žele se vakcinisati protiv sezonske gripe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad