Gradić u BiH, poseban slučaj lokalnih izbora

Vijesti 07. dec 202017:38 > 19:13
N1

Afere u vezi s lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini se ne smiruju. Poseban slučaj je Kalesija. Nakon što je CIK BiH objavio utvrđene konačne rezulate, u tijesnoj utrci za poziciju načelnika pobijedio je Zijad Kulanić, za samo jedan glas više od Seada Džafića. Obojica su zatražila ponovno brojanje glasova što je novi izazov CIK-a.

Za načelničku poziciju bore se aktuelni načelnik Sead Džafić i njegov pomoćnik za prostorno uređenje, geodetske i imovinsko pravne poslove, Zijad Kulanić. Džafić je bio korak ispred Kulanića.

“Dolaskom listića iz inostranstva, mobilnog COVID tima, listića koji su boravili u Sarajevu, moja prednost se istopila. Mislim da je neka od političkih partija izvršila uvid u sve to i dovela mene i mog protivnika u razliku od jednog glasa”, tvrdi Džafić.

“Ja sam za jedan glas pobijedio. To je pobjeda. Postoje rokovi za ponovno prebrojavanje. Ja kao kandidat SDA sam zahvalan s obzirom u kakvim uslovima i okolnostima sam vodio kampanju”, dodaje Kulanić.

Pitali smo stanovnike Kalesije jesu li zadovoljni izbornim rezultatima.

Anketa:

“Nisam zadoovljna. Bolji je Sead Džafić. Više radi za nas”.

“Zadovoljna sam. Ko je bolji, on pobijedi”.

“Ma nije on meni ništa valjao. Neće mi valjati ni ovaj. Ali trebao je on da pobijedi”.

“Glasali smo, nikom nije dao ni pfeninga. (N1: Ko nije dao?) Kulanić. Nije nudio, nije dao ali nismo ni tražili. Neka on pobijedi pa će sve biti možda bolje”.

“Ja sam zadovoljna rezultatom.Očekujem podršku od Izborne komisije u prebrojavanu glasova i da certifikat dobije Zijad Kulanić”.

“Mislim da je Sead bolji i da je zaslužio pobjedu. (N1: Zašto?) Pokazao se u ove četiri godine. Jak je biznismen i zaposlio je puno radnika”.

I Džafić i Kulanić traže ponovno brojanje glasova.

“Tražit ćemo za sva, a ako ne dozvole, onda ona biračka gdje smatramo da smo pokradeni”, ističe Džafić.

“Želim da moja pobjeda bude nesumnjiva i da to dokažemo ponovnim prebrojavanjem svih biračkih mjesta na području opštine Kalesija”, poručuje Kulanić.

No, tu nije kraj borbe za načelničku poziciju. Džafić je podnio žalbu CIK-u i Sudu BiH na rezultate izbora tvrdeći da Kulanić nije dostavio tačnu prijavu CIK-u prilikom kandidature te da je prekršio zakon u izbornom procesu.

“Moj pomoćnik koji radi u opštini, koji je državni službenik, na rukovodećem radnom mjestu, po zakonu je trebao podnijeti ostavku na radno mjesto i otići baviti se politikom. On to nije uradio. Prekršio je zakon, slagao građane Kalesije, obmanuo CIK i ovu državu. Ja sam pokrenuo tužbu”, kaže Džafić.

“Zakon o državnoj službi TK je propisano da državni službenik tek po imenovanju ima pravo tražiti da mu radni odnos miruje, a to je propisano i Izbornim zakonom BiH. Da podnosi ostavku ili postupa sa propisom koji definiše njegov radno pravni status”, pojašnjava Kulanić.

Prema zadnjem popisu stanovništva, Kalesija ima blizu 33.000 stanovnika, a budžet opštine veći je od 12 miliona KM.

Kalesija je primjer da je svaki glas bitan pa i odlučujući u izbornom procesu. Ko će biti novi načelnik, ima li izbornih nepravilnosti, odlučit će CIK ali i Sud BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad