Ko će biti ministri u novoj Vladi Kantona Sarajevo

Vijesti 07. dec 202017:50 > 18:54
N1

Nova Vlada Kantona Sarajevo mogla bi biti imenovana u posljednjim danima 2020. godine. To je cilj "četvorke", koja ima skupštinsku većinu. O tome ko želi koji resor i koga vidi na kojoj poziciji lideri kažu, nisu razgovarali. Na stolu su principi i poneka želja.

Nakon dvosatnog sastanka naziru se i kadrovska rješenja za novu Vladu Kantona Sarajevo. O imenima se javno uglavnom ne govori, ali se neke pretenzije i želje ne kriju.

“Naziru se i neka nova ministarstva. Eto, ministarstvo privrede, ako vam je to interesantno, možda, Narod i pravda. Vrlo nam je bitna pozicija zbog nekih ljudi koji su zaista to zaslužili. Poput gospodina Delića? Poput gospodina Delića, tako je”, kaže Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a.

Kandidat za načelnika sarajevske opštine Novi Grad Adnan Delić tako bi mogao naslijediti Harisa Bašića, koji je ispred NiP-a bio ministar privrede u Vladi Edina Forte. Sam Forto od sutra bi mogao i zvanično biti mandatar za sastav nove Vlade. I već ima viziju o prioritetima u radu.

“Prvo ćemo fokus staviti na primarnu zdravstvenu zaštitu kako bi građanima olakšali prolaz kroz ovu tešku krizu, koja nas je zadesila”, navodi Forto.

Iz SDP-a kažu o resorima ne bi govorili, sve je stvar dogovora. Na direktna pitanja, ipak odgovaraju:

“I mi bi ministarstvo privrede, ali ćemo se dogovarati i riješiti”, tvrdi Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH.

Na pitanje želi li SDP poziciju ministra zdravstva, i hoće li tražiti da to mjesto pripadne Harisu Vraniću, Nikšić odgovara:

“Čovjek je predsjednik Odbora za zdravstvo u kantonalnoj organizaciji. Sasvim izvjesno, ispunjava sve kvalifikacije da bude. Da li će biti, to je nešto drugo”.

SDP-ov Adnan Šteta mogao bi biti stari – novi ministar saobraćaja. U Vladu bi opet mogli ući i Lejla Brčić i Admir Katica, u ministarstva pravde odnosno unutrašnjih poslova.

“Ja još nisam dobila zvanični poziv da budem ministrica pravde u novoj vladi KS. Naravno, bilo je razgovora i mogu reći da je izvjesno da ću biti kandidatkinja za ministarstvo pravde i uprave u KS”, kaže Lejla Brčić, bivša ministrica pravde i uprave KS.

Pored starih, u Vladi bismo mogli vidjeti i neka sasvima nova, politički nepoznata imena. Tako je nezavisni poslanik u kantonalnoj skupštini Damir Marjanović, objavom na  Facebook proflu, nagovijestio da bi nova ministrica visokog obrazovanja mogla biti Melika Husić Mehmedović, profesorica sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad