Reakcije na CIK-ovu odluku: Šta slijedi u Srebrenici i Doboju

Vijesti 07. dec 202018:12 > 19:11
N1

Odluka Centralne izborne komisije da se izuzmu Srebrenica i Doboj od objavljivanja rezultata izbora danima izaziva burne reakcije. Opozicija u Doboju kaže da su od prvog momenta ukazivali na nepravilnost, dok vlast u Republici Srpskoj osuđuje ovakav poziv CIK-a i naziva ga odlukom "političkog Sarajeva", SDS-a i PDP-a.

Bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković pozvan je u policiju da svjedoči o izbornim nepravilnostima. Sve je nazvao uzvaraćanjem udarca.

“Vjerujemo državnim organima, a nikako ovima koji pokušavaju represivno djelovati na nas”, tvrdi Duraković.

Pored Srebrenice u fokusu je i Doboj. Opozicija traži ponavljanje izbora.

“Ne mogu kao čovjek dozvoliti nikada da SDS u Doboju nakon 30 godina nije prošao cenzus. Po inerciji građana Doboja mi smo minimum osvojili 4.000-5.000 glasova što nam govori u prilog da je naš kandidat za gradonečelnika dobi preko 25.000”, smatra Rade Janković, SDS.

Sa druge strane iz vladajućih stranaka poručuju da ako je neko kriv za izbornu krađu neka odgovara, ali da razloga za ponavljanje izbora nema.

“CIK nije ispoštovao rok od 20 dana da proglasi izbore. I zato je i odluka o proglašenju rezultata izbora nezakonita jer i u samom obrazloženju ne stoji zbog čega izbori u Doboju nisu proglašeni. Nije dato nikakvo obrazloženje”, kaže Milan Petković, Ujedinjena Srpska.

Ranije su iz SNSD-a poručili da je ova odluka CIK-a krnja i da se njom želi osujetiti pobjeda SNSD-a, koja je evidentna u 44 lokalne zajednice u Republici Srpskoj, i tri u Federaciji BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad