Rezervisana najava ostavke Milana Tegeltije

Vijesti 07. dec 202018:48 > 20:44
N1

Gostujući u programu N1 TV, Milan Tegeltija, iako rezervisano, nagovijestio je podnošenje ostavke na funkciju predsjednika VSTV-a, a što bi trebao zvanično objaviti u četvrtak na konferenciji za medije.

Tegeltija kaže kako je uplašen za svoju sigurnost, kako su napadi na njega učestali i da će stavovi ostalih članova VSTV-a pomoći da odluči. Podsjetimo da su njegove kolege na posljednoj sjednici zatražile da podnese ostavku.

Predsjednik VSTV-a i dalje insitira da je audio snimak navodnog razgovora Tegeltije i bivše članice VSTV-a Milijane Buhe o imenovanju njene sestre na jednu od pravosudnih funkcija montiran, da je on sam žrtva paraobavještajnih napada iza kojeg stoji direktor OSE, odnosno SDA.

Za većinu članova Parlamentrane istražne komije za utvrđivanje stanja u pravosuđu, ostavka Tegeltije nije upitna. Smatraju da bi to bila dobra poruka i početak oporavka sistema..

No Mladen Ivanić i Dušanka Majkić podsjećaju da je VSTV, odnosno pravosuđe najvećim dijelom produkt rada međunardne zajednice i da ostavka jednog čovjeka, ne može puno promijeniti

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, je na posljednjoj sjednici pored zaključka za Tegeltijinom smjenom, uputilo zahtjev za reakciju Tužilaštva BiH da ispita nezakonito praćenje i snimanje članova VSTV-a. Istovremeno, ta pravosudna institucija, se nije izjasnila o spornom audio snimku, ‘dok se ne provjeri njegova autentičnost’  Sudija Suda BiH Branko Perić smatra da trenutni sastav VSTV-a na najgori način pokazuje u kakavom stanju se nalazi pravosuđe u BiH.

Posljednji izvještaj OSCE-a o stanju u pravosuđu koji je identificirao brojne probleme u bh. pravosuđu poput potpunog zatajenje krivičnog sistema, dramatičnog pada broja optužnica i sve duže trajanje postupaka, Milan Tegeltija danas je označio manjkavim.

Detaljnije u prilogu Tine Jelin Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad