Virusolog Zvidić: Broj mrtvih najviše govori o epidemiji u BiH

Vijesti 08. dec 202012:43 > 12:47
N1

U Bosni i HErcegovini crna statistika umrlih od COVID-19. Gotovo konstantna svaki dan. Samo danas je 69 preminulih ljudi, novozaraženih 1.012. Od početka pandemije do danas Bosna i Hercegovina je po broju umlih na drugom mjestu u Zapadnom Balkanu. To potvrđuju podaci Evropskog centra za kontolu i prevenciju bolesti COVID-19.

Da li trebamo biti zabrinuti zbog stalnog visokog broja umrlih, iako je broj novozaraženih manji nego u ostatku regije? Odgovor za N1 daje virusolog prof.dr. Šukrija Zvizdić.

“Nažalost, broj umrlih govori više. Mi u BiH imamo određeni broj testiranih, određeni broj pozitivnih i enorman broj umrlih u odnosu na okruženje. Broj umrlih vam govori stanje u društvu, stanje u zdravstvu, stanje u samim ministarstvima, stanje kod samih inficiranih, koliko je asimptomatskih, a pozitivni su, koliko je oboljelih, koliko je teško oboljelih, koliko je hospitaliziranih”, pojašnjava prof. Zvizdić.

Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Ovaj naš ugledni virusolog poručuje da broj testiranih samo za sebe nije svrha.

Možete svaki dan testirati 20.000 ljudi, dobiti 2.000 zaraženih, niste ništa dobili ako tu stanete, kaže dr. Zvizdić te dodaje kako se mora znati šta ćete s pozitivnim dalje: kontrolisati ih, dalje pregledati, samoizolirati, smještati u bolnicu?

“Isto tako oni koji znaju da su inficirani, ostaju dugo vremena u kući i dolaze u bolnicu kada je bolest već uznapredovala. Nema dovoljno COVID ambulanti, nema dovoljno ni telefona i onda se pacijenti liječe preko Facebooka i društvenih mreža, uzimaju antibiotike nekontrolisano, antivirusna sredstva i dođu kasno u bolnicu. Nije za to krivo zdravstvo, kriva je organizacija!”.

Dr. Zvizdić tvrdi da samo Sarajevo treba imati 50 COVID ambulanti i 100 telefonskih linija, da ljudi mogu kontaktirati ljekara kad je bilo šta sumnjivo.

“Ništa u BiH nije gore, ali nije ni bolje nego u regiji. Virus ima svoje zakonitosti. Ta crna jesen se najavljivala, evo vidimo nema niko izvještaja o tome da se izoluje virus influence u BiH”, kaže za N1 virusolog Zvizdić.

Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti

O vakcinaciji koja predstoji i izboru vakcina kaže nam da vjeruje Federalnom ministarstvu zdravstva koji ima Odjel za vakcine i građani ne trebaju zbog toga brinuti. Ali dr. Zvidić i kao stučnjak i kao građanin ima nekoliko dilema,

“Ne zna se za ovaj virus koliko imunitet traje, je li tri mjeseca, šest mjeseci, je li godinu, dvije godine. Prema tome ne zna se ni koliko će trajati imunitet sa ovim vakcinama. Drugo pitanje je kako održati takozvani hladni lanac kod vakcina? Pfizerova vakcina mora imati transport na minus 80, AstraZeneca na minus 12. Ako dođe na aerodrom u kontejneru na minusima, gdje su naši kontejneri koji će ih otpremiti do skladišta gdje se čuvaju na minusima, a onda od skladišta u Domove zdravlja cijelom BiH. Kad dođe u Dom zdravlja ima li Dom zdravlja kontejnere gdje će ih čuvati, jer kada ih odmrznete da bi vakcinisali ljude, odmrznute ih više ne možete koristiti”, dileme su koje iznosi za N1 bh. virusolog, prof.dr. Šukrija Zvizdić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad