Marjanović za N1: Ne znamo koliko će trajati zaštita vakcine

Vijesti 08. dec 202016:48 > 17:05
N1

Genetičar i naučnik Damir Marjanović, te zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, govoreći o početku vakcinacije u Velikoj Britaniji, kazao je za Dan uživo na N1, da je ovo definitivno kraj početka, te da treba biti oprezan.

Očekivanja su mu da druga polovina sljedeće godine bude neki bolji period, a od proljeće da ćemo već lakše disati.

“Ovo je jedan bitan psihološki momenat i daje se ljudima da je ovaj virus nešto što se da pobijediti”, istaknuo je.

Ruska vakcina vs Pfizer 

Govoreći o slučajnosti da se vakcina pojavila nakon američkih izbora, kazao je da znanstvenik sumnja, ali u znansvtvene činjenice i rezultate.

“Sjetite se početka kad je bila priča da li je virus sintetiziran… Ponovit ću, sve znanstvene činjenice pokazuju da je on prirodnog porijekla, ali su mnogi pojavu ovog virusa pokušali i politički i finansijski zloupotrijebili”, rekao je.

Što i koliko znamo o Pfizerovj vakcini, upitali smo ga za komentar. 

“Već su provedena istraživanja. Ne znamo koliko će zaštita trajati i to ćemo saznavati vremenom. Ova vakcina je nove generacije, bazirana je na RNA”, naveo je, i dodao da je razlika između ove i ruske vakcine u modelu pripreme, distribucije i načina na koji funkcionira.

“Ovdje imate i virusnu RNA, koju direktno ubrizgavate, a sa druge strane imate modificirane viruse koji su bezopasni, u njih ste ubacili segmetne opasnog virusa, da ga vaša antitijela mogu prepoznati. I jedna i druga bi trebale da formiraju imunitet prema budućim naletima virusa”, naveo je.

Oko čuvanja vakcine u BiH, kazao je, da ne bi ne bi trebao biti problem, te da bi mnoge laboratorije trebale imati frižider od -70.

Kako je poznato, Ministarstvo civilnih poslova BiH je reklo da će izdvojiti 13 miliona za nabavku vakcine, a Marjanović je istaknuo da “nije samo u pitanju novac, nego potražnja na tržištu i koliko smo mi uticajni da dobijemo vakcine u nekom normalnom periodu”.

Dodao je i da bi se moglo desiti da je ne dobijemo prije marta.

Imenovanje nove Vlade KS

Potvrdio je i navode da bi ministrica visokog obrazovanja mogla biti Melika Husić Mehmedović, profesorica sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

“Biće nova ministrica nauke i visokog obrazovanja mladih. Ministarstvo će se podijeliti. Jedna skupina pravnih eksperata radi na jednom dokumnetu koji će ići prema skupštinskoj komisiji. Mi ćemo predložiti izmjene određenih legistativa, koje će nam dozvoliti razdvajanja jednoga Ministarstva i spajanja drugog. Upravo smo uvjetovali da ako želimo razdvojiti jedno Ministarstvo, druga dva trebamo spojiti”, rekao je Marjanović.

Potvrdio je i da će se spojit prostorno ministarstvo i komunalna privreda, jer jedan dio nadležnosti prelazi na općine.

“Drugi resor ministarstva obrazovanja će se zvati Ministarstvo odgoja i obrazovanja. Ono će obuhvatati predškolski odgoj, osnovno i srednje obrazovanja i jedan sektor iz saobraćaja. Narod i pravda će predložiti ministra. Postoje par imena. Ja sam oduševljen sa tim imenima”, rekao je Marjanović za kraj i dodao da će se Vlada KS-a imenovati do kraja godine.

Pogledajte snimak kompletnog razgovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad