Da li je na sceni ukidanje Finansijske policije Federacije BiH?

Vijesti 08. dec 202017:19 > 17:38
N1

Krije li se u Prijedlogu zakona o računovodstvu i reviziji u Federaciji BiH namjera SDA i HDZ-a za ukidanje Finansijske policije u ovom entitetu? Ovu je bojazan za N1 iznio SDP-ovac Aner Žuljević, inače delegat u Domu naroda federalnog Paralementa – tijela pred kojim izjašnjavanje tek predstoji. Novi prijedlog zakona, sačinjen još 2017. godine, sa 50 glasova za, 20 suzdržanih i nijednim protiv usvojen je nedavno u Predstavničkom domu.

Aner Žuljević uputio je amandmane na Prijedlog zakona o računovodstvu i reviziji u Federaciji Bosne i Hercegovine. Detektovao je kako neuvrštavanje Finansijske policije Federacije BiH u vršenju nadzora nad aktivnostima pravnih subjekata može značiti ‘opasnu’ namjeru političke većine u gašenju ove institucije.

“SDA i HDZ BiH su, nažalost, izmjenama Zakona o računovodstvu i reviziji odlučili da razvlaste Finansijsku policiju i na taj način je u potpunosti obesmisle u sistemu Federacije BiH. Radi se očigledno o osvetničkoj namjeri za sve ono što je radila Finasijska policija, u prethodnom periodu, u predmetima – Soko, Aluminij, rudnik u Banovićima. Amandmani koje smo pripremili vraćaju izvorne nadležnosti Finansijskoj policiji i vraćaju ulogu Finansijske policije kada je u pitanju rad tužilaštva i ta veza, ukoliko se usvoje amandmani, neće biti prekinuta”, tvrdi Žuljević.

Poslanik SDA Husein Rošić negira navode kolege iz SDP-a. Ističe da član 50. zakonskog prijedloga ostavlja mogućnost da osim Poreske uprave Federacije BiH nadzor nad aktivnostima pravnih subjekata vrše i druge institucije.

“Ako kolega želi da u stavu 2) člana 50. nedvosmisleno stoji da je to Finansijska policija Federacije BiH i druge institucije – zašto ne. Nemam ništa protiv da bismo izbjegli ovakve neprimjerene konotacije i kvalifikacije kada je u pitanju Stranka demokratske akcije. Podržaćemo to i ne vidim ništa sporno”, kaže poslanik SDA u Parlamentu Federacije BiH.

Novim zakonskim prijedlogom obnavaljaju se dugogodišnje namjere SDA, HDZ, ali i pojedinih zvaničnika drugih političkih partija da zbog bojazni od određenih finansijskih istraga ukinu ovu instituciju, navodi za N1 i bivši direktor Federalne uprave policije Zlatko Miletić.

“Svih ovih godina vrlo su profesionalno radili svoj posao i zaista se radi o kompleksnim istragama finansijske naravi koje su istraživali. Samo kada je u pitanju slučaj Aluminij, ako se ne varam – u nekoliko navrata su podizali, prije nekoliko godina, devet izvješća protiv više od 40 osoba koji su opljačkali taj Aluminij. Nosioci javnih političkih funkcija, sada, očigledno smatraju da je pogodan trenutak da im se na neki način osvete za profesionalan rad koji su pokazali u prethodom periodu”, smatra Miletić.

Rošić tvrdi suprotno. Namjerava tražiti informaciju o stanju u Finansijskoj policiji Federacije BiH.

“Mislim da Finasijsku policiju treba jačati u ljudskim resursima, finansijskim i materijalno-tehničkim sredstvima kako bi mogli puno kvalitetnije raditi svoj posao. U konačnici, ako i postoji određena namjera – a znam da ima različitih obrazloženja kada je u pitanju postojanje ili nepostojanje te institucije – mislim da je sva argumentacija na strani toga da je treba jačati i finasijski podržavati”, navodi Rošić.

O ovoj temi, iz HDZ-a BiH, nije bilo komentara. Inače, broj zaposlenih u ovoj instituciji značajano je manji od predviđene sistematizacije. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad