Grubeša za N1: Očekujem da Tegeltija podnese ostavku

Vijesti 08. dec 202018:00 > 18:20
N1

Josip Grubeša, ministar pravde Bosne i Hercegovine, za N1 je kazao da očekuje da će predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija dati ostavku u četvrtak.

Grubeša je kazao da on nije osoba koja će reći treba li Tegeltija dati ostavku, ali da očekuje da će odstupiti.

“Ono što trebam raditi je da proba riješiti zakonska pitanja koja se tiču VSTV.a, jer ako Milan ode sutra, doći će neki drugi Milan. Nije problem u Milanu, problem je u zakonu”, istakao je.

Ministar tvrdi da je bh. pravosuđe “izdvojeni centar moći”.

VEZANE VIJESTI

 “Neka mi oproste ljudi koji rade u pravosuđu, ja jesam njihov ministar i ja njih uvijek štitim, ali praktički pravosuđe bi trebalo biti na strani države. Ne kažem da tržava treba imati kontrolu nad pravosuđem, ali pravosuđe treba nekome odgovarati. Kako organizirati pravosuđe u BiH? Ja samo mogu reći da je jedino u BiH organizirano na ovaj način u svijetu”, kazao je.

Grubeša navodi da bi jedan član VSTV-a u neke zapadnoevropske zemlje podnio ostavku kada bi prešao na pješačkom na crveno.

“Mi govorimo o BiH. I zato kažem da mi unutar BiH moramo naći zakonska rješenja koja će to definirati. Ipak naš mentalitet je poseban – nije opravdanje mentalitet, ali moramo naći način kako ćemo te stvari u pravosuđu maknuti”, kazao je.

Smatra da nije u redu da se Tegeltija sastaje sa političkim liderima, dodavši da ne zna kome predsjednik VSTV-a odgovara.

“Mislim da je VSTV prošli tjedan napravilo dobar iskorak, jeste da su se oni međusobno sastali. Razgovarali su o problemu. Tu je gospodin Tegeltija trebao tražiti savjete i sugestije”, pojasnio je.

Prema njegovim riječima, VSTV se treba razdvojiti na sudski i tužilački dio, jer smatra da nije u redu da sudije, tužioci i advokati biraju sve sudije i tužioce.

Uskoro snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad