Završena rasprava o BiH pred Kongresom SAD-a, ovo su najvažnije poruke

Vijesti 08. dec 202019:25 > 19:38
Reuters

Saslušanje pod nazivom "Balkan: Preporuke politike za sljedeću administraciju" završeno je pred Komitetom za vanjske poslove Zastupničkog doma Kongresa. U raspravi su učestvovali bivša državna sekretarka Madeleine Albright, profesor sa Škole za napredne međunarodne studije na Johns Hopkins Univerzitetu Daniel Serwer i viši suradnik u Jamestown fondaciji, analitičar Janusz Bugajski.

Diskusiju je otvorio predsjedavajući Komiteta Eliot Engel.

U uvodnom govoru predsjedavajući Engel govorio je o svom interesu za regiju Zapadnog Balkana za koju se smatra ekspertom. Putovao je u svaku od zemalja regije po nekoliko puta a posebnu pažnju posvetio je Kosovu, kao dijelu regije za koji pokazuje poseban interes.

AFP

“Ponosan sam na ono što smo napravili 1999. godine, spriječili smo genocid na europskom tlu”, rekao je između ostalog govoreći o ratu na Kosovu.

VEZANE VIJESTI

Govoreći o BiH, Engel je kazao kako se sljedeće sedmice obilježava godišnjica Daytonskog mirovnog sporazuma, koji je zaustavio rat, ali da je BiH danas zaglavljena i da njen sistem ne funkcionira.

Bivša državna sekretarka Madeline Albright rekla je da su SAD i saveznici su učinili dobro što su se i vojno angažovali u datom trenutku da zaustave ubijanja na Kosovu i u Bosni. Danas Balkan jeste miran i stabilan, zemlje se nisu raspale. Rade na tome da uđu u EU. No, moramo im pomoći, navodi.

“Bidenova administracija mora razviti novu regionalnu strategiju. A ne individualni pristup zemljama. Prvo je uska saradnja sa EU. SAD i saveznici trebaju se okrenuti regionalnom pristupu, te treba osnažiti ekonomske veze zemalja sa EU. U BiH je Dayton zaustavio rat, ali lideri žele zadržati vlast makar time zadržavali i državu. SAD moraju pomoći državama da krenu naprijed”, smatra Albright.

Fena

Prije ili kasnije situacija će eksplodirati, stoga je bitno da Sjedinjene Američke Države rade zajedno s Europskom unijom na stvaranju “odgovarajućeg Ustava”.

Ni BiH niti bilo koja druga zemlja to sebi može priuštiti, istakao je Janusz Bugajski, analitičar, upozorivši kako bi u jednom momentu kada situacija više ne bi bila održiva, entitet Republika Srpska mogao odlučiti da proglasi nezavisnost očekujući podršku Rusije.

“Moramo izbjeći takav scenarij, jer bi on bio krvav,” naglasio je.

N1

Novoizabrani predsjednik SAD se mora konsultirati s Europljanima o regiji Balkana, rekao je danas profesor sa Škole za napredne međunarodne studije na Johns Hopkins Univerzitetu Daniel Serwer. Serwer je istakao kako u regiji postoje problemi u odnosima Srbije i Kosova kao i oni u Bosni i Hercegovini.

“Biden bi trebao konsultirati Europljane o regiji Balkana,” kazao je.

Kao i prethodni govornici tokom saslušanja pred Komitetom, i Serwer je istakao značaj Daytonskog mirovnog sporazuma u zaustavljanju krvavog rata u BiH, ali i ukazao na njegove nedostatke za daljnji napredak zemlje.

N1

Povodom događaja oglasio se Slaven Kovačević – savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića.

#related-news_0

“Kako to vide i naši prijatelji iz SAD-a, etničke politike su problem, jer očito služe za bogaćenje etničkih lidera na štetu građana ove zemlje, jer ti tzv. etnički lideri koriste sadašnje ustavno uređenje za blokade državnih institucija, dok se ne ugodi njihovim ličnim interesima. Zato oni stvaraju ambijent pogodan za različite vidove korupcije i političkog utjecaja, kako bi zadržali sadašnji stepen političke moći koji im omogućuje stalno bogaćenje”, rekao je Kovačević.

Takvu situaciju koriste i pojedine istočne zemlje, koje vješto koriste etničke politike i ekonomsku ranjivost BiH za ostvarivanje njihovih interesa, istakao je.

“Zato je važno da što prije uđemo u ustavne reforme, kako bismo ponudili novi i kvalitetniji politički sistem koji onemogućava sadašnje devijacije unutar Bosne i Hercegovine”, rekao je Kovačević.

N1

#related-news_0

Svi govornici pozvali su na administraciju novoizabranog predsjednika Joa Bidena da se hitno i aktivno uključi u stvaranje prilika za napredak zemalja Balkana. Kao ključna pitanja naveli su dijalog između Beograda i Prištine, ali i neophodnost mijenjanja Ustava BiH.

U programu N1 televizije večeras od 21 sat možete pogledati pregled najvažnijih dijelova rasprave.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad