Kasarna Rajlovac hladna, iz Ministarstva odbrane za N1 pojasnili zašto

Vijesti 09. dec 202014:01 > 14:58
N1

Pojedine kasarne, između ostalih, kasarna Rajlovac, nemaju grijanja, potvđeno je za N1 iz nekoliko izvora. Iz Ministarstva odbrane BiH za N1 su pojasnili o kakvom problemu se ovdje radi.

Kako su naveli, u skladu sa Planom nabavki Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH za 2020. godinu, pokrenuta je procedura za nabavku svih energenata (lož ulje, plin, ogrjevno drvo, pelet i mrki ugalj) za sezonu grijanja 2020./2021. u mjesecu martu ove godine.

“Procedura nabavke trebala je biti okončana do jula, ali zbog stalnih žalbi od strane ponuđača ista je okončana kasnije”, kazali iz Ministarstva odbrane BiH.

Na koji način se rješava pitanje grijanja, te da li je li riječ o postupcima javnih nabavki, i ako jeste, zašto taj postupak nije proveden na vrijeme, upitali smo.

Nažalost, kako su rekli, to je posljedica manjkavosti Zakona o javnim nabavkama u BiH, koji prvenstveno štiti ponuđače nauštrb ugovornog organa.

“U velikom broju slučaja ponuđači neosnovano ulažu žalbe, a sam postupak dobivanja rješenja po žalbi zna trajati dugo i uskraćuje vrijeme ugovornim organima u procedurama nabavke, tako da dolazimo u situaciju da većinu vremena ugovorni organ ne može da utiče na postupak nabavke jer zavisi od Zakona i od drugih Institucija. Naglašavamo, sam postupak je pokrenut na vrijeme, ali ugovorni organ nije mogao prije završiti isti, jer je to van njegove kontrole. Svi ugovori za sve energente su osigurani i započeta je njihova realizacija, te se u najskorije vrijeme očekuje rješenje ovog problema”, zaključili su za N1 iz Ministarstva odbrane BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad