Rasprava Magazinovića i Vulić o "aprilskom paketu": "Kreirao ga Milorad Dodik"

Vijesti 09. dec 202014:34 > 15:10
N1

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine razmatrali su danas o Prijedlogu amandmana II, III, IV. i V. na Ustav Bosne i Hercegovine, a predlagač je Klub SDP-a. Ova tačka dnevnog reda izazvala je raspravu između Saše Magazinovića (SDP) i Sanje Vulić (SNSD) nakon komentara Magazinovića da je ovaj Prijedlog kreirao Milorad Dodik s nekadašnjim liderima SDS-a i PDP-a.

Ustavno-pravna komisija dala je negativno mišljenje na ove amandmane, a Magazinović je pozvao Dom da ga odbaci i da razgovaraju o njemu.

SNSD-ova zastupnica Snježana Novaković Bursać kazala je kako je “neprimijereno da Magazinović imputira navodno autorstvo amandmana gospodinu Dodiku”.

“U čemu je učestvovao gospodin Dodik i SNSD ozbiljno to je i proveo. Ovi prijedlozi u sadržaju su loši i Ustavno-pravna komisija je ispravno odlučila. Pravnički gledano je neprimjerno pripremljeno, o načinu na koji zamišljate ustavne reforme je suvišno odgovoriti. Srozvate politički dijalog, ovo nigdje ne idu svijetu ovako”, kazala je Novaković Bursać.

Magazinović je rekao kako može prihvatiti da je to njen stav, ali da bi “bio oprezan jer to izgovara svom predsjedniku Miloradu Dodiku koji je sukreator prijedloga”.

“Zamislite šta vam Sanja Vulić može odgovoriti na to”, kazao je.

Vulić je potom imala duže obraćanje gdje ga je prvo pitala da li njegov prijedlog ima mišljenje Vijeća ministara BiH i Predsjedništva BiH.

“Vi predlažete da se ukinu jubilarne nagrade koje neko dobije jednom u deset godina, a ovamo se predlaže da se uduplava broj članova oba doma koji će vjerovatno raditi volonterski kako bi se uštedilo. Nije se definisalo amandmanima da li će primati plate ili volonterski raditi niti ste uračunali troškove toga. Ovo sve je skretanje pažnje s lošeg rezultata SDP-a na prošlim izborima i prostor za medijsko predstavljanje, vi ste samo prepisali nešto od ranije. Nema, potrebu nikoga da branim, vi branite neodbranjivo i predlažete nemoguće za realizaciju. Da su ti prijedlozi bili produktivni i u interesu svih naroda u BiH oni bi bili realizovani. Predsjednik SNSD-a ističe da je došlo do podmlađivanja kadra, to znači da sami odlučujemo o mnogim stvarima. To što smatrate da mi samo klimamo glavom to je vaš problem. Reći ću vam kroz pjesmu ‘Dugmići ‘Šta bi da da si na mom mjestu’ i da imate lidera kojeg možete slijediti kao mi i da je širok do te mjere da može prihvatiti mišljenje mlađih. Sve jedno te isto pričate unazad 20 godina. Samo prepucavanje, ne vidim dva produktivna zakona koji su u interesu svih građana i da su svi bili zadovoljni”, kazala je Vulić.

Magazinović je odgovorio kako ima mišljenje Predsjedništva i da to može pronaći na način da ukuca na YouTubeu “Milorad Dodik i Aprilski paket”, te isto učini za druga dva člana Predsjedništva.

“Bio sam tu noć ovdje u Parlamentu kada je Aprilski paket usvojen i znam kao je Klub SNSD-a, moram pošteno reći, ispunio dogovor i podržao za razliku od nekih drugih koji su ubili tu priliku za BiH. Prepisano nešto od ranije – tačno, mi čitavo vrijeme govorimo da je to taj prijedlog koji je bio blizu da se usvoji i koji je kreirao s drugim liderima Milorad Dodik. Uredu je da kaže ‘ja se više s tim ne slažem’, ni prvi ni posljednji koji je odustao do sebe”, rekao je Magazinović.

Dodao je kako se njegov prijedlog za ukidanje jubilarnih nagrada odnosi samo na zastupnike, ali ne i uposlenike Parlamenta BiH.

Poslanici će se o negativnom mišljenju Ustavnopravne komisije izjašnjavati nakon što obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda današnje sjednice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad