Optužbe u Parlamentu BiH: Koje stranke su u nastale iz fašizma i totalitarizma

Vijesti 09. dec 202015:18 > 15:58
N1

Inicijativa poslanika Kluba HDZBiH - HNS da Predstavnički dom PSBiH usvoji Deklaraciju i Rezoluciju Evropskog parlamenta kojim se 23. august obilježava kao "Evropski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima" izazvao je burnu raspravu u ovom domu Parlamenta BiH.

Zastupnici su raspravu pomjerili u jednom smjeru – iz kojeg režima je koja stranka potekla, učestvovala u zločinima itd.

Nikola Lovrinović (zastupnik predlagača) kazao je kako ovo nije prvi put da se ova inicijativa našla pred zastupnicima, ali da se prošli put zastupnicima “nije svidjelo obrazloženje”. Ovaj put su, istakao je, poslali samo dokumente koje je donio Evropski parlament i Vijeće Evrope.

“Neke kolege kažu da je to revizija historije i izjednačavanje fašista i antifašista. Uopće to nema veze niti namjera bila niti je to Evropski parlament hito kada je donio odluku. Govorimo o žrtvama. A zaključci daju mogućnost da Vijeće ministara odredi kao ćemo obilježavati ovaj datum. Nudi mogućnost nižim vlastima da se prema događajima od prije 70 godina odnose i prema žrtvama kako treba, da nađu način da utemelje radna tijela koja bi radila na prikupljanju dokumenata da se oda počast tim žrtvama kojih je svuda u BiH i mnogima se ne zna za trag”, rekao je Lovrinović.

Nebojša Radmanović kazao je “često se u ovom Parlamenut koj insisistirajući na razlikama naprave još veće razlike, te da ovo nije pitanje koje bi trebalo biti na dnevnom redu”.

“Veće razlike prave oni koji hoće da izajednače sve ono što nazivaju totalitarnim režimom. Nema sličnosti s fašizmom niko i niko nikada za to neće glasati. Nije ni Evropski parlament za tako nešto glasao, ovdje se to nudi. Nije dovoljno što peti put ponovo istu stvar predlažemo i dvije komisije kažu da ne treba to usvojiti. Pozivam vas da ne ulazimo dublje u rasprave jer ćemo se podijeliti još više. Ništa nije isto ili slično u fašizmu, a to se pokušava staviti”, rekao je Radmanović.

Lovrinović je odgovorio kako “ništa nije isto ili slično fašizmu, osim totalitarizmu, koji je možda i gori”.

“Je l to vi niječete kolega Radmanoviću da totalitarni režimi nisu počinili zločine, da ti zločini nisu isti? Znači te zločine treba zaboraviti. Njih je čak bilo više nego što su ih počinili fašisti. Ali ponavljam, ovdje je riječ o danu sjećanja na žrtve koji su počinili totalitarni režimi. Nemojte trpati Evropskom parlamentu da je raspravljao o jednoj i drugoj ideji, uporedio ih itd. O žrtvama fašizma s razgovaralo i sjećamo se, hvala Bogu”, rekao je Lovrinović.

Radmanović je istakao kako “nikada nijedan učinjeni zločin ne treba zaboraviti, ali da se ovdje izjednačavaju oni koji su počinili genocid i holokaust s onima koji su vjerovatno griješili u ostvarivanju vlasti”.

Zastupnik Zukan Helez je bio oštriji te je rekao kako bi, ukoliko bi usvojili ovu inicijativu, “osudili radi i djelovanje pojedinih stranaka koje su registrovane u BiH, dobijaju izbore, koje su dio vladajuće koalicije, a koje su, pogotovo njihovi šefovi, bili dio takvih totalitarnih režima”.

“Odlučivali su o njima i prenijeli bogato iskustvo na rad pojedinih stranaka. Te stranke su pravile zločine u proteklom ratu, imale odjeljenja vojnih formacija prizanta ili nepriznata od države. Najpametnije je da odustanete od te inicijative. Izjednačavanje fašizma i totalitarizma nigdje u svijetu ne prolazi. Iz tog fašističkog djelovanja nastale su totalitarne stranke u BiH”, rekao je Helez.

Lovrinović mu rekao da pročita ponovo šta je EP usvojio.

“Vi ovo vežete za 20. stoljeće što ne želim, ali vi to potencirate jer ste vi iz stranke koja pripada tom miljeu, jer ste vi to radili već, ne govorim Vi lično. To nećete da otvorite tu priču. Ovo se odnosi na poraće i period Drugog svjetskog rata”, rekao je Lovrinović

Helez mu je odgovorio kako “stranka kojoj pripada baštini ideju antifašizma, a da Lovrinović i stranka kojoj pripada ima puno više staža u Savezu komunista nego što on ima godina”.

Zastupnici su stigli do 31. tačke dnevnog reda od ukupno 49.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad