Smanjenje PDV-a podijelilo zastupnike: "Zašto 'osloboditi' viski, a ne lijek?"

Vijesti 09. dec 202016:31 > 17:09
N1

Inicijativa zastupnika Mire Pekić i Branislava Borenovića da se PDV smanji na pet posto za turizam, ugostiteljstvo i putnički saobraćaj do 31.12.2022. godine, kao mjera pomoći u borbi s posljedicama pandemije, podijelila je zastupnike Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Predlagač Branislav Borenović kazao je kako je “važno da daju adekvatan odgovor kada su u pitanju sektori privrede koji zaslužuju više pažnje nego do sada”.

Naša namjera je da se kroz ove izmjene i dopune ograniče na period do 31.12.2022. godine i pošaljemo snažnu poruku ovim sektorima koji se bore da prevaziđu krizu koja je pogodila cijeli svijet. Smanjenjem PDV-a ovim sektorima bi ostalo oko 50 miliona KM i podstakli bi smanjenje i sive ekonomije. Razni nivo vlasti bi bili uskraćeni u budžeta za manje od jedan posto. Ovo bi bila direktna korist za sve koji se nalaze u tim djelatnostima. Pozivam vas da po strani ostavimo političke amonizitete i usvojimo ovo”, rekao je Borenović (PDP).

SNSD-ova zastupnica Snježana Novaković Bursać kazala je kako će SNSD glasati protiv ove inicijative.

“Zvuči primamljivo za neke ljude koji bi bili direktni korisnici ove mjere. Smatramo da privredne grane koje su direktno  pogođene pandemijom, trebaju se potpomoći direktno iz budžeta iz bilo kojeg nivoa, kao što to pokušava Vlada RS ukoliko određeni privredni subjekt dokaže da je imao smanjenje prometa. Analizirali smo i vidjeli smo da imamo ubrzanu prijavu radnika i direktno smanjenje sive ekonomije zahvaljujući tim direktnim mjerama. Da je ova mjera nelogična, ako bismo išli na smanjenje PDV-a tamo ko nema prometa, kakva je logika ako potpomažete na osnovu prometa kojeg nemate – to je prividna mjera da pokažete brigu”, kazala je Novaković Bursać.

Istakla je kako je nedavno bila u Banjaluci te da tamo neki objekti rade odlično te da s toga ne mogu svi biti obuhvaćeni ovom mjerom. Zamjerila je što nije obuhvaćena oblast zdravstva.

“Kako osloboditi posluženi viski u odnosu na plasirani lijek? Ne vidim logiku, ali se zalažem da ostvarimo prostor da privredne grane koje su stopirale svoju aktivnost i ostvarivale malo ili nikako prometa budu dirketno podržane”, dodala je.

Reagovala je Mira Pekić koja je istakla kako je ovo indirektan porez i ne može se davati direketno iz budžeta.

“Kada smo usvojili budžet u kojem se navodi da je 28,7 miliona KM za sanciju šteta koje je izazvala pandemija, rekli su mi da Vijeće ministara nema nadležnost da direktno pomogne. Spominjete privredne subjekte koji nemaju aktivnosti – neka im stopa PDV-a bude 0. Raspakivanje PDV-a, nije ovo Dejtonski mirovni sporazaum da ga raspakujem, njega smo trebali raspakovati davno i bez pandemije korona virusa i uvesti diferencijaciju”, kazala je Pekić.

Borenović je oštro reagovao kazavši kako je očekivao da će “pokušavati naći izgovor za glasanje protiv”. Podsjetio je da su od Vijeća ministara mjesecima tražili da urade nešto.

“Ne trebate vi razgovarati ni s kim osim s kolegama koji sjede ovdje, a dolaze iz tog sektora, koliki imaju promet, koliko gostiju, koliko autobusi imaju manji promet itd. Lično sam prije nekoliko dana razgovarao s ljudima koji voze na relaciji Beograd-Banjaluka, konstantno imaju 6-8 putnika. Naravno da će im značiti smanjenje PDV-a. Ovo je mjera koja nije pala s neba, već ekonomska mjera koja je primijenjena u brojnim evorpskim zemljama, Hrvatska je uradila prije nešto više od godinu dana za hranu u ugostiteljstvu, Njemačka za sve djelatnosti. Nemojte tražiti izgovor tamo gdje ga nema. Glasajte protiv mada bi bilo bolje da se možete izdići iz te proklete političke distance”, kazao je Borenović.

Istakao je kako “zna kome će oni (Vlada RS) direktno pomoći, te da će to biti samo za one koji su im bliski”. Dodao je i to kako Vijeće ministara, s obzirom da je ovo inicijativa, može dopuniti oblasti.

Iz DF,a Naše stranke i SDP-a najavili su kako će podržati ovu inicijativu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad