Dvojno državljanstvo, aprilski paket, obrazovanje… bez "entitetske većine"

Vijesti 09. dec 202019:24 > 20:40
N1

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta BiH nisu danas usvojili incijativu kojom se tražilo od Vijeća ministara da izmijeni član Zakona o državljanstvu na način da se ne zahtjeva odricanje od državljanstva zemalja koje su promijenile svoje zakonodavstvo i dozvoljavaju višestruko državljanstvo. Za ovu incijativu nije postojala entitetska većina, odnosno zastupnici iz RS-a su glasali protiv.

Riječ je o inicijativi zastupnice Edite Đapo, a odnosi se na zemlje poput Danske, Norveške, Luksemburga i Češke koje sada dozvoljavaju dvojno državljanstvo. Umjesto izmjene člana 12 a) ovog zakona, Đapo je predložila da Bosna i Hercegovina hitno zaključi bilateralni sporazum s ovim državama. Ova inicijativa će biti upućena na usaglašavanje.

Nije postojala entitetska većina ni za inicijativu Damira Arnauta kojom se Vijeću ministara nalaže da u roku od 10 dana provede neophodnu proceduru prema nadležnim organima Republike Hrvatske s cilјem prekategorizacije graničnog prijelaza Gabela Polјe za međunarodni putnički saobraćaj ili njegovog otvaranja za malogranični saobraćaj, a u svakom slučaju otvaranja navedenog graničnog prijelaza za malogranični saobraćaj učenika osnovnih i srednjih škola. Arnaut je ovo tražio prije početka školske godine, ali se ona tek sada razmatra.

“Trebalo usvojiti prije školske godine da ne bi dočekali raspust. Putem medija sam saznao da je Ministarstvo sigurnosti reagovalo i da je taj granični prijelaz otvoren za potrebe djece kako bi mogla putovala do škole jedan kilometar, a ne 14 kilometara okolo. Nije mi jasno zbog čega je iko glasao protiv ove inicijative, neshvatljivo je i neprihvatljivo jer je riječ o djeci. To je još jedan pokazatelj kakva je svijest ljudi”, rekao je Aranut.

Za inicijativu je glasalo 23, protiv 10 i s obzirom da nije bilo entitetske većine, ova inicijativa ide na usagalašavanje.

Mišljenje Ustavnopravne komisije za Prijedlog amanadmana II, III, IV. i V. na Ustav BiH, odnosno “aprilski paket” koji je izazvao burnu raspravu Saše Magazinovića, Snježane Novaković Bursać i Sanje Vulin, nije dobilo podršku i komisija je zadužena da izradi novo mišljenje.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH predlagača Saše Magazinovića usvojen je u prvom čitanju, a usvojen je i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, predlagača Damira Arnauta. Ipak, nije usvojen zaključak kojim se ovaj Prijedlog šalje Domu naroda na razmatranje po hitnom postupku.

Bez izmjena Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH i Ministarstva dijaspore

Nije prihvaćena inicijativa Zlatana Begića kojom Predstavnički dom PSBiH zadužuje Ministarstvo vanjskih poslova BiH da, u skladu sa svojim nadležnostima, te u saradnji s drugim nadležnim državnim institucijama i u saradnji s udruženjima građana – žrtava zločina na Kapiji počinjenog 25. maja 1995. u Tuzli, na najvišem institucionalnom nivou uspostavi kontakt i organizira zvanične posjete predstavnika udruženja žrtava ovog zločina i državnih institucija BiH državama koje su primile brojne ranjenike – žrtve ovog teškog zločina na liječenje i zbrinjavanje, te da u saradnji s udruženjima žrtava organizira zvanični prijem u Bosni i Hercegovini za predstavnike tih prijateljskih država, kako bi se na taj i druge prigodne načine izrazila zahvalnost Bosne i Hercegovine i njenih građana prema tim državama i njihovim građanima, s ciljem razvijanja kulture sjećanja i unapređenja međudržavnih odnosa s prijateljskim državama koje su pružile pomoć i pokazale susretljivost i razumijevanje za Bosnu i Hercegovinu i njene građane u najtežim momentima, te kako se sličan zločin više nikada ne bi ponovio”. Ova inicijativa nije imala entitetsku većinu.

Nije podržana ni inicijativa o zaduživanju Vijeća ministara da u saradnji s Rektorskom konferencijom i Agencijom za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, te drugim nadležnim institucijama u roku od tri mjeseca pripremi i u proceduru za usvajanje uputi izmjene i dopune Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH.

Entitetska većina nije postojala ni za pokretanje postupka o uspostavi novog ministarstva u Vijeću ministara BiH – Ministarstva za dijasporu, ali ni za uspostavjanje koordinacije s nadležnim organima entiteta i kantona s cilјem omogućavanja izučavanja nacionalne grupe predmeta svim učenicima koji to žele, upisivanja naziva zvaničnih jezika u Bosni i Hercegovini u svu školsku dokumentaciju u skladu s nazivima navedenim u Općem okvirnom sporazumu za mir u Bosni i Hercegovini (Dejtonski sporazum), te ukidanja svih drugih oblika diskriminacije u osnovnim i srednjim školama u Bosni i Hercegovini.

Inicijativa za prihvatanje Deklaracije EP-a i Rezolucije EP-a kojom se 23. august obilježava kao Evropski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i atuoriratnih režima, odbijena je. Protiv su glasala 23 zastupnika, šest je bilo suzdržanih dok je četvero bilo za.

Bez drugog kruga glasanja za izbor Predsjedništva BiH

Inicijativa Denisa Zvizdića da se korištenje i raspolaganje neperspektivnom vojnom imovinom dodijeli lolaknim zajednicama nije imala entitetsku većinu kako ni inicijativa kojom se Vijeće ministara zadužuje da pripremi revidirani Prijedlog zakona o elektronskim komunikacijama i meidjima u BiH.

Podršku nisu dobile ni njegove inicijative koje se tiču Prijedloga okvirnog zakona o zaštiti okoliša, razvoja i korištenja prirodnih resursa Bosne i Hercegovine, Prijedlog okvirnog zakona o Prostornom planu Bosne i Hercegovine za period od 2020. do 2040. godine, Prijedlog zakona o popisu stanovništva te Prijedlog zakona o mjeriteljstvu Bosne i Hercegovine i Prijedlog zakona o zvaničnom vremenu u Bosni i Hercegovini, odnosno nisu imale entitetsku većinu.

Prihvaćene su njegove inicijative kojom se Vijeće ministara zadužuje da najmanje jednom mjesečno izvještava Predstavnički dom PSBiH o stanju s pandemijom korona virusa, te da pripremi novi Prijdlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH.

Inicijativa Damira Arnauta da se uvede drugi krug glasanja na izborima za načelnike, gradonačelnike i članove Predsjedništva BiH nije dobila opću većinu.

Entitetsku većinu nije imala ni inicijativa Edite Đapo kojom se od Ministarstva civilnih poslova BiH traži da uskladi Zakon o jedinstvenom matičnom broju s Odlukom Ustavnog suda BiH, broj U 3/11, Ustavom Federacije BiH i ustavima kantona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad