Prihvaćena inicijativa za smanjenje PDV-a ugroženim privrednim subjektima

Vijesti 09. dec 202019:48 > 19:56
N1

Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine prihvatio je danas inicijativu zastupnika Mire Pekić i Branislava Borenovića da se PDV smanji sa 17 na pet posto za turizam, ugostiteljstvo i putnički saobraćaj do 31.12.2022. godine, kao mjera pomoći u borbi s posljedicama pandemije.

Inicijativa je usvojena sa 22 glasa “za”, osam “protiv” i tri “suzdržana”. SNSD-ovi zastupnici su najavili kako neće glasati za ovu inicijativu kazavši kako je riječ o “prividnoj pomoći”, dok su podršku ranije najavili DF, Naša stranka i SDP.

Predlagač Branislav Borenović kazao je kako je “važno da daju adekvatan odgovor kada su u pitanju sektori privrede koji zaslužuju više pažnje nego do sada”.

Naša namjera je da se kroz ove izmjene i dopune ograniče na period do 31.12.2022. godine i pošaljemo snažnu poruku ovim sektorima koji se bore da prevaziđu krizu koja je pogodila cijeli svijet. Smanjenjem PDV-a ovim sektorima bi ostalo oko 50 miliona KM i podstakli bi smanjenje i sive ekonomije. Razni nivo vlasti bi bili uskraćeni u budžeta za manje od jedan posto. Ovo bi bila direktna korist za sve koji se nalaze u tim djelatnostima. Pozivam vas da po strani ostavimo političke amonizitete i usvojimo ovo”, rekao je Borenović obrazlažaući inicijativu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad