Kandidatkinja Bh. bloka u Mostaru dobila poziv za saslušanje

Vijesti 11. dec 202012:19 > 12:34
N1

Boška Ćavar iz Mostara koju je javnost upoznala kao ženu koja je uspjela dobiti pravnu bitku i zaustaviti bespravnu gradnju u dvorištu zgrade u kojoj živi, na zahtjev Tužilaštva HNK je dobila poziv iz Policijske uprave Mostar za saslušanje kao osumnjičena osoba.

Saslušanje je zakazano za danas u 17 sati, a danas su u Mostar stigli i predsjednik Naše stranke Predrag Kojović te Sabina Ćudić koji joj žele pružiti podršku. Ćavar je kandidatkinja Bh. bloka za Gradsko vijeće Grada Mostara na lokalnim izborima koji će se održati 20. decembra, a iz Naše stranke smatraju da je ovo politički montiran proces.

“Kako se vidi da će Naša stranka i Bh. blok sigurno postići neke značajne rezultate, protivnici su krenuli u kampanju da sruše moj ugled i ono što radim. Aktivista sam cijelog života i borim se za prava i zakone u ovom gradu. Ja sam samohrana majka i nikako mi ne odgovara da me policija posjećuje u sedam sati navečer i uručuje poziv kao osumnjičeniku bez da navode zbog čega. Želim da moj rad bude moja kampanja. Dosta sam uradila za ovaj grad i kao takva očekujem da budem izabrana u Gradsko vijeće”, rekla je Ćavar.

Krivičnu prijavu protiv Boške Ćavar su podnijeli investitori kojima je omela planove u bespravnoj izgradnji objekta za koji je rupa iskopana preko noći u dvorištu zgrade koja se nalazi na broju 23 u ulici Kneza Domagoja. Ćavara je ponovila kako postoje tri rješenje koje je izdao Odjel za urbanizam i građenje (22 juna, 22. oktobra i 6. novembra) da se rupa zatrpa, ali da se to nije dogodilo. Kako je kazala, saznala je da je optužena za “iznudu, prevaru” itd.

“Institucije nisu uradile svoj dio posla i nama građaniam ostaje da se mi time bavimo”, kazala je Ćavar.

Dodala je kako joj niko nije ponudio zaštitu, ali da će večeras u stanicu otići sa svojim kolegama (Kojović i Ćudić, op.a.) te se nada da neće biti problema.

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović kazao je kako nije iznenađen ovim što se “događa Boški ili Marku te da je to ista strategija koju su pokušali primijeniti u Sarajevu – strah, optužbe, prijetenje”.

“Nadam se da će se ti što to rade provesti isto kao u Sarajevu. Došli smo da damo podršku članovima koji su izloženi maltretirnaju kroz sistem. Neće nas to prepasti, dat će nam to snagu da završimo posao 2022. godine kada ćemo se pozdraviti s tom ekipom koja ovu zemlju drži u agoniji 25 godina”, rekao je Kojović.

Ćudić je poručila kako se “političke kampanje ne vode prijetnjama”

“Ovo je pres-konferencija s koje želimo da poručimo da im neće proći, da ohrabruju naše aktiviste, ljude koji su im osigurali da se izbori održe ove godine u Mostaru. Proći će kao što su na proteklim izborima prošli oni koji su se time bavili. U 2022. ulazimo još jači. Mostar može i mora bolje”, poručila je Ćudić.