BHDCA za N1: Avion "Piper 28" je dobio dozvolu početkom ove godine

Vijesti 11. dec 202013:47 > 14:10
Pixabay

Na području Kozare i dalje traje potraga za nestalim avionom i članovima posade. Potraga je otežana zbog magle i nepristupačnog terena. Kako je za N1 rečeno u Direkciji za civilno vazduhoplovstvo BiH, riječ je o avionu Piper 28 kompanije STS Avijacija koja je dobila dozvolu za letove u BiH početkom ove godine.

“Operatori koji pružaju usluge iz vazduha, a koji su registrovani i čije sjedište je izvan BiH, prije početka pružanja usluga iz vazduha u vazdušnom prostoru BiH moraju biti priznati od strane BHDCA. STS Avijacija se Direkciji za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) obratila takvim zahtjevom krajem 2019. godine, a početkom 2020. godine je završen postupak provjere Uvjerenja o pružanju usluga iz vazduha izdat od strane Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije. Na osnovu navedenog, BHDCA je STS Avijaciji odobrila da pruža usluge iz vazduha u vazdušnom prostoru BiH samo za aktivnost ‘izbacivanje veterinarskih mamaca iz aviona’, kao i odobrenje za let. Avion Piper 28, registarske oznake YU-DCX nalazio se na listi vazduhoplova kojima je odobreno izvođenje ovih operacija”, rekao je za N1 Aleksandar Lalović, stručnu saradnik za odnose s javnošću BHDCA.

VEZANE VIJESTI

Podsjetimo, avion je nestao jučer nešto prije 14 sati kada je kontrolor izgubio kontakt s pilotom. U avionu su bili strani državljani.

Ova kompanija imala je sličnu nesreću kojaa se dogodila u spetembru 2015. godine kada se avion srušio na Ozrenu kod Doboja. Pilot je poginuo, dok su dva člana posade zadobila povrede. Uzrok nesreće je bila gusta magla zbog koje pilot nije viido teren.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad