Reakcija Ambasade SAD-a nakon uklanjanja ploče sa imenom Radovana Karadžića

Vijesti 11. dec 202019:21 > 19:26
N1

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini pozdravila je skidanje ploče sa imenom osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića sa Studentskog doma na Palama, u petak, te pozvala političke lidere da uklone sve simbole podjela kako bi BiH mogla nesmetano da se pridruži euroatlanntskim integracijama.

“Dok Bosna i Hercegovina obilježava 25. godišnjicu mira, pozdravljamo nedavno uklanjanje ploče u čast osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića sa zgrade Studentskog doma na Palama. Ovo je važan korak ka stvaranju okruženja povoljnijeg za pomirenje i uzajamno poštovanje”, napisala je Američka ambasada na svom Twitteru te dodala:

“Pozivamo lokalne lidere da uklone simbole podjela u svojim zajednicama širom zemlje, demonstrirajući na taj način da nema mjesta veličanju ratnih zločinaca u zemlji koja je posvećena pridruživanju euroatlantskoj zajednici i prihvatanju mirne, inkluzivne budućnosti.”

Ploča sa imenom Radovana Karadžića sa Studentskog doma je uklonjena u četvrtak nakon pritiska zapadnih dužnosnika i najava Visokog Predstavnika da će zatražiti da se sankcionišu svi oni koji su je postavili 2016. na način da će im biti zabranjen ulazak u EU kao i drugim sredstvima.

Sonja Karadžić Jovičević, potpredsjednica Narodne skupštine entiteta Republika Srpska, saopćila je netom prije uklanjanja ploče kako je ime njenog oca zloupotrebljeno te da se ona treba ukloniti jer je “obesmislena i ukaljana”.

OHR kao i mnogi drugi strani dužnosnici su pozdravili njeno uklanjanje ukazujući kako veličanju ratnih zločinaca nije mjesto u državi kao ni Europskoj uniji kojoj ona stremi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad