Clinton: Bosna i Hercegovina ima mnogo prijatelja širom svijeta, posebno u SAD

Vijesti 13. dec 202009:40 > 09:49
AFP

U sarajevskoj Vijećnici sinoć je upriličena svečana ceremonija u povodu 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Video-porukom se obratio Bill Clinton, bivši predsjednik SAD-a.

“Čast mi je što sam vam se danas pridružio u obilježavanju 25. godišnjice Daytonskog sporazuma i završetka dugogodišnjeg etničkog nasilja u Bosni i Hercegovini. Htio bih zahvaliti ambasadoru Inzku i svima iz Ureda visokog predstavnika što su organizirali ovaj događaj i za njihov stalni rad na izgradnji zajedničke i mirne budućnosti za sve stanovnike Bosne i Hercegovine. Uvijek ću vjerovati da ono što smo postigli kampanjom NATO-a i poslije, u teškim pregovorima u Daytonu, predstavlja dio najvažnijih postignuća mog predsjedničkog mandata. Još uvijek žalim što nam je trebalo toliko vremena da ujedinimo sve prijatelje Bosne kako bi se spriječilo ubijanje i što je trebao da se desi užasni genocid u Srebrenici kako bismo potakli sve članice NATO-a na djelovanje”, naveo je Clinton.

No, danas, nakon 25 godina, više sam zahvalan što se održao mir koji smo dogovorili u Daytonu, poručio je.

“Noćna mora koju ste tada preživjeli nikad se nije vratila. Zasluge za to pripadaju svim ljudima, bez obzira na njihovu etničku pripadnost koji više od 25 godina svakodnevno biraju da njihova djeca i unuci odrastaju bez sjenke krvoprolića i mržnje. Svi znamo da još mnogo toga treba uraditi. Poznate su nam duboke unutrašnje tenzije, koje i dalje traju. Znamo da još uvijek ima premalo ekonomskih mogućnosti, posebno za mlade ljude. Znamo da se u zadnjoj deceniji stalno vraćao tvrdokorni nacionalizam, nepoštivanje vladavine prava, opasna retorika među političarima koji raspiruju stare tenzije da bi ubrali kratkoročne političke poene. Znamo i da prečesto sastavni dijelovi federalnog sistema postaju izgovor i sredstvo da se ništa ne bi uradilo u mnogim oblastima”, poručio je Clinton.

Kad je postignut Daytonski sporazum znali smo, i tada smo to i kazali, da je to početak, a ne kraj, naveo je Clinton u svojoj video-poruci.

“Pomirenje nije završen proces već nešto što iznova morate započinjati, dan za danom, godinu za godinom. Kao što je predsjednik Izetbegović jednom rekao: I najnesavršeniji mir je bolji od nastavka rata. Bio je u pravu i tada i danas. Stoga, na ovu godišnjicu, zapamtite da Bosna i Hercegovina ima mnogo prijatelja širom svijeta, da vaša zemlja ima mnogo prijatelja posebno u SAD-u, te da svi snažno navijamo za vas da riješite izazove i iskoristite sadašnje šanse. Želimo da uspijete i bit ćemo uz vas dok god i dalje naporno radite na tome da sukobe iz prošlosti ostavite iza sebe, uz sve jaču opredijeljenost za inkluziju, saradnju pri donošenju odluka, prava pojedinaca i manjina te vladavinu prava. Ove stvari će pomoći da se prevlada politički zastoj i otvore mnoge nove mogućnosti, uključujući u konačnici i vaše mjesto u NATO-u, evropskoj i široj međunarodnoj zajednici, te privlačenje više investicija i šansi”.

Za mene je najvažnija lekcija u posljednjih 25 godina jednostavno priznanje da društvo najbolje funkcionira onda kada se u obzir uzmu interesi i vrijednosti svih, kada svako ima priliku da gradi svoj život i život svoje porodice i zajednice i kada se čuje glas svih, te kada saradnja pobijedi sukobe, naveo je bivši predsjednik SAD.

“Sve to je zasnovano na shvaćanju da su razlike među nama jako važne, da čine život zanimljivim i važnim. Ali naša zajednička ljudskost je mnogo važnija. Stoga se nadam da ćete danas proslaviti činjenicu da je odrasla čitava jedna generacija bez užasa rata. Nikada ne zaboravite to veliko dostignuće dok se suočavate sa današnjim i budućim izazovima. Neka vam to donese novi osjećaj odlučnosti da gradite naprednu, prosperitetnu i inkluzivnu budućnost”, poručio je Bill Clinton, bivši predsjednik SAD-a povodom 25. godišnjice Daytonskog sporazuma.

Dvadeset i pet godina od Daytona. O sporazumu koji je donio mir Bosni i Hercegovini i šta danas taj sporazum znači govore bivši visoki predstavnici, bivši i sadašnji predsjednici država, premijeri, ministri, ambasadori.

Šta su novi izazovi pred Bosnom i Hercegovinom, zbog čega je Dejtonski mirovni sporazum bio početak, ali ne i kraj, i kada će se BiH osloboditi naslijeđa prošlosti – pogledajte u nedjelju u 20:15 sati na N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad