Ivancov: Dejtonski sporazum položio temelje za razvoj BiH kao suverene države

Vijesti 13. dec 202014:22 > 14:27
N1

Ambasador Rusije u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov obratio se povodom 25. godišnjice parafiranja Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

“Nemoguće je potcijeniti važnost ovog događaja koji je stavio tačku na krvavi sukob u Bosni i Hercegovini, koji je trajao duže od tri godine i koji je donio ogromne patnje i izgubljene živote u sva tri naroda Bosne i Hercegovine: Bošnjacima, Hrvatima i Srbima, koji su vijekovima živjeli ovdje jedni kraj drugih. Zaključivanje Daytonskog mirovnog sporazuma i potonji period političkog dogovora, obnove i, što je najvažnije, pomirenja, naglašava važnu činjenicu da ljudi ove izuzetne zemlje mogu da žive u miru i zajedno grade svoju budućnost. To pokazuje da, uprkos svim teškoćama, ne postoje nepomirljive razlike koje se ne mogu riješiti kroz dijalog i uzajamni kompromis”, naveo je Ivancov.

Prije 25 godina, Daytonski mirovni sporazum ne samo da je zaustavio oružani sukob nego je i otvorio put za dugoročna rješenja koja uzimaju u obzir interese svih strana, poručio je.

“Uspostavio je mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini i široj regiji, položio temelje za stabilan politički, ekonomski i društveni razvoj BiH kao suverene i nezavisne države. Daytonski mirovni sporazum definirao je modalitete unutrašnje organizacije države, ustavni status dva entiteta, podjelu ovlasti među različitim nivoima vlasti, garantirao jednakost tri konstitutivna naroda i uspostavio mehanizme za ostvarenje njihovih prava, uključujući i zaštitu njihovih vitalnih interesa. Daytonski ustav uzeo je u obzir sastav Bosne i Hercegovine kao multietničke i multireligijske države i uveo jasne i dosljedne principe njenog funkcioniranja”, naveo je on.

Kako kaže, 25 godina kasnije, ta struktura ostaje osnova za administrativnu organizaciju BiH i osigurava neophodnu ravnotežu koja upravlja interakcijom između različitih elemenata vlasti.

“Iako ni u kom slučaju nije jednostavna, daytonska državna struktura apsolutno je izvodiva i održiva. Daytonski mirovni sporazum ostaje osnova za daljnji uspješan opstanak Bosne i Hercegovine. Prije 25 godina Ruska Federacija svjedočila je potpisivanju Daytonskog sporazuma. Danas ostajemo opredijeljeni za njegovu dosljednu provedbu. Kao jedan od garantora, zalažemo se za striktno poštivanje principa međunarodnog prava, koji čine njegovu srž. Sve eventualne promjene tog dokumenta moguće su samo na osnovu konsenzusa tri konstitutivna naroda i oba entiteta. Sigurni smo da se pred ovom zemljom i njenim građanima nalazi mirna i prosperitetna budućnost i spremni smo da nastavimo raditi na tom cilju, zajedno sa našim partnerima”, naveo je on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad