Legalizacija kanabisa u medicinske svrhe u BiH: Svi su "za" ali rješenja nema

Vijesti 13. dec 202018:03 > 18:03
N1

Ni nakon pet godina borbe za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe u BiH, nije došlo do izmjene zakonskih regulativa, koji bi omogućili pacijentima sa hroničnim i teškim oboljenjima korištenje kanabisa. Nova prilika za progresivnije lobiranje i konačno rješenje ovog problema nevladin sektor vidi u prošlosedmičnoj odluci Komisije UN-a za opojne droge, koja je odlučila, da iz kategorije najopasnijih narkotika ukloni kanabis i smolu kanabisa, što bi moglo da utječe na globalnu industriju medicinske marihuane.

Dobro je da priča dobiva institucionalni nivo u svjetskim okvirima ističe za N1 glumac Irfan Ribić čija priča o liječenju kanabisom je postala regionalno poznata. Naglašava, za BiH je jedino rješenje ovog problema slijeđenje stava stručnjaka

“Značajno je i bitno što je takva institucija jer to dobila na dodatnoj težini. Takvu smo situaciju imali prije godinu dana kada je Svjetska zdravstvena organizacija, koju danas svi tobože slijedimo po pitanju korone, tako su oni prije godinu dana dali zeleno svjetlo za korištenje kanabisa. Ja uvijek ovdje ponavljama ljudima,ko god odlučivao o našim sudbinama da prosto nećemo moći izbjeći to da se struka kad-tad uvuče u ovu problematiku”, kazao je Ribić.

Među zagovaračima legalizacije je i Udruženje oboljelih od multipla skleroze Republike Srpske čiji članovi su do sada ilegalnim putem nabavljali kanabis.

“To su ljudi koji su teže pokretni koji koriste neka ortopedska pomagala. Sam kanabis im je pomagao da opusti mišiće ublaži bolove itd.”, pojasnio je Miroslav Vukmanović, predsjednik Udruženja.

Pet godina postoji inicijativa za izmjenu ovog zakona. Nadležni su deklarativno svi “za”, ali rješenja nema. Primarni problem je pogrešno prevedena preporuka Svjetske zdravstve organizacije, kaže državni zastupnik Saša Magazinović. Termin “in medical purposes” preveden je u svrhe medicinskog istraživanja, umjesto u medicinske svrhe.

“Postoji neslaganje kako to uraditi jedni smatraju da to treba uraditi sa dvije riječi, a drugi da kad se već zakon radi treba omogućiti i uzgajanje i proizvodnju”, kazao je Magazinović.

Posljednja Odluka UN-a o uklanjanju kanabisa iz kategorije najopasnijih narkotika će pomoći da se stvari ubrzaju i u BiH smatra Zdenka Gojković, načelnica Klinike za onkologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci. Naglašava i nakon svih regulativa i procedura kroz koje mora proći jedno zakonsko rješenje neophodno će biti donošenje i jasnih pravila korištenja, precizno definirati omjer CBD-a i THC-a kako bi se imao adekvatan efekat

“To jeste veliki posao, ali nije neizvodiv. Moguće je ga je odraditi jer činjenica je da pacijenti to i sami koriste, bez obzira što on nije još uvijek odobren za tu upotrebu ne samo onkoloških nego i pacijenata drugih hroničnih bolesti”, kazala je Zdenka Gojković, Klinika za onkologiju UKC-a RS.

Sedamnaest članova eskperte grupe je ranije donijelo odluku da se krene sa legalizacijom u medicinske svrhe i da se radi uvoz sirovine, pojašnjavaju iz Komore magistara farmacije Federacije. Naredni korak je bilo usvjanaje odluke na Vijeću ministara , ali do prijedloga Odluke i izmjena Zakona nikada nije došlo

“Kada smo došli do te posljednje Komisije koja je donijela nalog, da tako kažem, da to ide u proceduru u izmjenu zakona, Federacija je bila za to da se ide u uvoz sirovine, iz Republike Srpske su bili da se radi proizvodnja i tu smo stali i nakon toga više se ništa nije dešavalo, ali takve su naše politike. Nažalost znate da se nismo složili oko toga kako ćemo raditi, sve je stalo iako deklarativno svi kažu da jesu za tako nešto”, kazala je Bilsena Šahman, Komora magistara FBiH.

Političke volje zato postoji u SAD-u. Naime nakon odluke UN-a uslijedilo je i usvajanje Zakona o dekriminalizaciji kanabisa na nacionalnom nivou u Predstavničkom domu SAD-a. U Evropi je do sada legalizovalo ili omogućilo korištenje kanabisa u medicinske svrhe, više od 15 zemalja, među kojima su Slovenija, Hrvatska i Sjeverna Makedonija. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad