Sergej Lavrov stiže u BiH

Vijesti 13. dec 202018:45 > 18:53
N1

Sergej Lavrov sutra dolazi u Bosnu i Hercegovinu. Tokom dvodnevne posjete susretst će se s nizom bh. zvaničnika u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Svaka posjeta svjetskih zvaničnika je dobra, složila bi se većina bh. političara, ali i javnosti. No, odnosi s Rusijom su itekako specifični. Republika Srpska je otvorena za potpunu saradnju, dok pak dio Federacije smatra da je Rusija najodgovornija za dugogodišnje blokade EU, posebno NATO puta zemlje.

Prvo odredište Sergeja Lavrova, nakon što sutra poslijepodne sleti na sarajevski Međunarodni aerodrom – je Administrativni centar Vlade Republike Srpske. Večera i razgovor s Miloradom Dodikom. Potom i obraćanje medijima.

Na ulicama Istočnog Sarajeva, ništa ne ukazuje da slijedi posjeta jednog od njaviših svjetskih zvaničnika. Građani o odnosima dvije zemlje, ne baš euforično:

“Osrednje. (N1: Šta to znači?) Ni dobro ni loše.”
“Ne može tolika jedna sila imati odnose s mjesnom zajednicom.” 
“Ne znam ništa o tome, ne pratim politiku.”
“Mislim da je saradnja u svakom slučaju dobra, mada više s RS, nego s Federacijom.”
“Šta znam o tome, malo sam nespremna, valjda dobri.”

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, OSA, KCUS, Vatrogasna služna, Kantonalna policija – svi su na nogama zbog posjete. MUP RS je naredio zabranu saobraćaj na određenim dionicama sutra od 14:30 do 21:30. Građani pojedinih opština su zamoljeni da saobraćaj svedu na minimum, te da prilikom kretanja nose dokumente, a ne nose veće torbe ili ruksake.

“Građani koji žive u blizini Administrativnog centra Vlade RS u Istočnom Sarajevu treba da izbjegavaju bespotrebne izlaske na balkone, prozore i krovove zgrada”, kazali su iz MUP-a RS.

Svaka posjeta svjetskog zvaničnika je dobrodošla. No, o motivima se može raspravljati, navodi akademik Slavo Kukić. Iz ruskih kandži su se otele Slovenija, Hrvatska, Crna Gora pa i Sjeverna Makedonija i postale članice NATO saveza.

“Ostao je prostor Srbije, Kosova i BiH i Lavrov i ruske vlasti čine sve da kontrolu nad tim prostorom zadrže. Je li to jasno Zapadu ja ne znam, ali na njihovom mjestu to bi za mene bio signal da moram biti puno aktivniji”, smatra Slavo Kukić, akademik.

“Dodik je sada u vrlo interesantnoj poziciji, ili će stati na gas i ići dalje ruskim putem ali može i povući ručnu i mislim da se Rusi toga boje, Lavrov ovdje dolazi da Dodiku kaže nemoj da se šališ i da mijenjaš kurs”, kazao je Reuf Bajrović, Američko-eurospka alijanska.

BIvši ministar vanjskih poslova BiH, Igor Crnadak, smatra da nema nikakvih skrivenih poruka niti motiva. Lavrov dolazi kao prijatelj, podsjećajući na posjetu iz 2018. koja je, kaže, protekla krajnje uspješno.

“Ja se nadam da će posjeta biti u duhu nastavljanja saradnje s Rusijom jer su odnosi s Rusijom i za RS i za BiH bitni. Naravno, bi ta posjeta ni uopšte razvoj odnosa s Moskvom neće i ne može ugroziti čvrsto opredjeljenje svih nas koji živimo ovdje a to je opredjeljenje ka Zapadu, ka evropskim vrijednostima, evropskim standardima”, kazao je Crnadak. 

Koliki je ruski utjecaj na Balkanu, nedavno je bilo jedna od ključnih tema rasprave pred američkim kongresmenima. Upravo zbog straha od Rusije, mnogi smatraju kako bi nova američka administracija mogla početi obraćati mnogo više pažnje i na BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad