Intervju sa Danielom Serwerom večeras u 21 sat

Vijesti 14. dec 202008:38 > 08:42
N1

Zastupnici u američkom Kongresu su tokom posljednje rasprave o Balkanu najveću pažnju posvetili dešavanjima u Bosni i Hercegovini, na Kosovu te u Srbiji. Više od tri sata saslušanja ponudila su uvid u to kako zastupnici gledaju na region, ali i šta eksperti poput bivše državne sekretarke Albright, profesora Univerziteta Johns Hopkins Serwera te analitičara Bugajskog predlažu novoj administraciji predsjednika Bidena.

U intervjuu za N1 Daniel Serwer, profesor Univerziteta Johns Hopkins, detaljnije pojašnjava neke od njegovih preporuka.

“Biden je već jasno kazao kako će štiti suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Ali, BiH je prema trenutnom uređenju disfunkcionalna država. Ne može adekvatno odgovoriti potrebama građana, previše je skupa za život, u mnogome zavisi od međunarodne podrške, građani se ne osjećaju zaštićenima, ne osjećaju sigurnima. Po meni Dejtonskom ustavu potrebna je reforma, potrebna jer prije svega ne funkcioniše veoma dobro, a kao drugo jer će spriječiti BiH u pridruživanju EU. Moja je ideja, ovdje želim naglasiti da Bidenova administracija nije još možda ni čula za takvo nešto sve do svjedočenja u Kongresu prije par dana, dakle moja je ideja da bi Kantoni/ Entiteti- ostaci rata devedesetih- trebali nestati ili iščeznuti, a da bi Bosnu trebala voditi prije svega vlada u Sarajevu koja ima svu traženu odgovornost glede pristupa EU, ali i da bi trebala imati jaku općinsku vladu koja zapravo daje nešto građanima. Taj sistem, takva refroma se desila u Makedoniji, nakon njihovog rata, kao i na Kosovu nakon rata. Mislim da bi to bilo korisno i u Bosni i Hercegovini”, kaže Serwer.

Na pitanje kako gleda na najavljenu ostavku predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije i razloge koje je naveo za istu, te da li je pravosuđe oslobođeno uticaja svakodnevne politike, Serwer ima kratak i direktan odgovor.

“Da, pravosudni sistem u BiH nažalost nije uspostavio nezavisnost za koju mislim da je potrebna. Što se tiče ove konkretne osobe, rekao bih samo: Doviđenja”, poruka je Serwera.

Šta Serwer misli o ruskom i kineskom uticaju u Bosni i Hercegovini i regionu, odnosima na relaciji Priština-Beograd, ulozi Madeleine Albright u američkoj vanjskoj politici pod Bidenom te o formiranju nove Vlade u Podgorici pogledajte večeras od 21 sat na N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad