Turković nakon sastanka sa Lavrovim: Oprečna mišljenja o postojanju OHR-a u BiH

Vijesti 15. dec 202011:16 > 11:25
N1

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sastala se danas sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovim nakon čega je Turković istakla kako je zadovoljna konstruktivnim i otvorenim razgovorom na sastanku delegacija BiH i Ruske Federacije.

Na sastanku smo konstatovali da su odnosi dviju država dobri i da je važno da radimo na unapređenju saradnje na različitim segmentima, posebno u oblasti ekonomije. Nadam se da će nakon današnjeg potpisivanja plana konsultacija doći do poboljšanja saradnje u narednom periodu“, kazala je u svome obraćanju.

Navela je i kako je posjeta Lavrova upriličena u danima kad se obilježava 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Pozdravljamo opredjeljenost i posvećenost Ruske Federacije, poštivanju principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta utvrđenim okvirnim sporazum za mir iz 1995. godine“, kazala je.

Naglasila je i kako očekuje podršku Ruske Federacije u napretku naše zemlje koji je baziran na strateškim dokumentima koji su svi narodi BiH zajedno usvojili u BiH, odnosno njihovi predstavnici.

Potrebno je da uvažavamo jedni druge i da poštujemo Dejtonski mirovni sporazum. Svi građani ove države trebaju da imaju jednaka prava ma gdje oni živjeli. Poštivanje sudskih presuda je neophodnost na cijeloj teritoriji BiH. Treba raditi na otklanjanju problema koji postoje na krivim percepcijama, na negiranju prava jedni drugih, trebamo omogućiti da se svačije pravo poštuje – od jezika učenja, materinskih jezika do omogućavanja sigurnog povratka onih koji se vraćaju na mjesta gdje su živjeli“, navela je ministrica vanjskih poslova BiH.

N1

U BiH baš kao što imamo tri člana Predsjedništva, imamo i različita viđenja vezano za prisustvo međunarodne zajednice i naš put prema euroatlanskim integracijama. Nije lako pronaći kompromosna rješenja, ali ih moramo pronalaziti. Ako ne možemo da se usaglasimo, oko na primjer Komisije za integracije sa NATO-om, možemo da se usaglasimo oko Komisije koja će kooperirati ili koordinirati sa NATO-om. Imaju i oprečna mišljenja o postojanju OHR-a u BiH. Moramo pronaći srednji put koji će biti na zadovoljstvo svih naroda BiH. Mi znamo da su pozicije tu vrlo čvrste, vrlo jasne, ali uvijek postoje načini da se postigne kompromis. Da ne nabrajam sve detalje koje su u zadnje vrijeme vrlo često spominjani, kao što je izgradnja vjerskih objekata u tuđim dvorištima, kao što je materinski jezik, ubistva povratnika i tako dalje i tako dalje“, naglasila je Turković u svome obraćanju javnosti.

Ono što trebamo jeste dogovaranje, poštivanje zakona, manje korupcije i više reda. Zahvalna sam Lavrovu što ima razumijevanje za sve ove probleme koji postoje u BiH i što imamo zajedničku želju da se oni otklone. Vrlo uvažavamo sve ono što je do sada učinjeno i nadamo se unapređenju naše saradnje u oblasti ekonomije. Nadam se da će naša saradnja biti još bolja, još čvršća i na kraju u duhu unapređenja odnosa želim da kažem da smo našu zainteresiranost za izlaganje Povelje Kulina bana u BiH također spomenuli kao jednu od tema i nadamo se da povoljnom ishodu i ovog našeg zahtjeva, odnosno zamolbe“, istakla je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad