Tužilaštvo BiH: Kornjaču osuditi po komandnoj odgovornosti

Vijesti 30. jun 201520:09 > 20:24
Tuzilastvobih.gov.ba

Tužilaštvo BiH zatražilo je da Milun Kornjača bude osuđen po komandnoj odgovornosti za zločin počinjen na području Čajniča 1992. godine.

Nakon završenog obnovljenog suđenja pred Apelacionim vijećem Suda BiH, tužilac Dževad Muratbegović kazao je da je “van razumne sumnje dokazano da je Kornjača počinio zločin protiv čovječnosti”.

Na osnovu izjava svjedoka, tužilac je zaključio da je bilo elemenata širokog i sistematičnog napada na čitavom području Čajniča koje je imalo za posljedicu veliki broj stradanja nesrpskog stanovništva.

“Optuženi je znao za napad jer je bio u poziciji da ima potpuni uvid u ono što se dešavalo. Obavljao je dužnosti komandanta Interventnog voda i čete Plavi orlovi”, kaže Muratbegović, dodavši da radnje koje mu se stavljaju na teret nisu izolovani slučajevi.

Kornjača je prvostepenom presudom u maju 2014, u nedostatku dokaza, bio oslobođen optužbi da nije kaznio Velju Tadića, koji je ubio 27 civila u Lovačkom domu 19. maja 1992, kao i da je doprinio ubistvima civila iz sela Brdo.

Ovom presudom Kornjača je, kao komandir jedinice “Plavi orlovi”, proglašen krivim za zatvaranje i premlaćivanje bošnjačkih civila koji su bili zatočeni u metalnom kontejneru na Mostini i osuđen je na pet godina zatvora.

Međutim, ta presuda je djelomično ukinuta i suđenje je obnovljeno samo za tačke koje ga terete za ubistva na Mostini.

Tužilac je istakao da ne postoje dokazi da je Kornjača učestvovao u ubistvima na Mostini, ali smatra da ona ne bi bila izvršena da nije izdao naredbu za odvođenje civila na Mostinu.

Mišljenja je da je Kornjača morao znati da je Veljo Tadić ubio zatvorene civile, kako su to rekli svjedoci.

Kao otežavajuće okolnosti, tužilac je predložio Apelacionom vijeću da cijeni položaj optuženog kao komandanta, broj ubijenih civila, kao i traume porodica zbog gubitka svojih članova.

Kao olakšavajuće, naveo je da je optuženi porodičan čovjek i da nije ranije osuđivan.

Odbrana je uložila nekoliko materijalnih dokaza koji govore o vojnoj pripadnosti Tadića, spisak pripadnika Stanice policije Čajniče, te odluku u kojoj se navodi da je se Tadić vratio u Čajniče.

Iznošenje završne riječi Odbrane zakazano je za 7. juli, saopćio je BIRN-Justice Report.