Od diplomatskog skandala i uvrede Rusiji – do državničkog poteza i pohvale

Vijesti 15. dec 202016:00 > 16:25
Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović i Željko Komšić, otkazali su gostoprimstvo Sergeyju Lavrovu, ministru vanskih poslova Rusije. Članovi Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda na pres-konferenciji rekli su kako neće da pristanu da budu ruski pijuni u obračunima EU i NATO-a. Dvojac iz Predsjedništva BiH je poručio da nemaju problem s tim da se Lavrov sastaje s kim hoće - "ali da postoji red koji mu je savršeno poznat te da ovdje nema greške".

VEZANE VIJESTI

Nakon ovoga uslijedile su brojne reakcije, oprečne, kao i mnogo puta do sada. Dok većina političkih predstavnika iz entiteta Republika Srpska smatra kako je ovo diplomatski skandal, političari iz FBiH navode da je ovo pravi državnički potez Komšića i Džaferovića.

Krenimo redom.

Prvi koji je pozvao na otkazivanje gostoprimstva Lavrovu u Predsjedništvu BiH bio je Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP BiH.

“Lavrov u Istočnom Sarajevu sa svesrpskom oligarhijom!

Naravno nema zastave BiH, pozivam Željka Komšica, Šefika Džaferovića, Biseru Turković, da otkažu sutrašnje sastanke sa Lavrovim i otkažu gostoprimstvo!

Ja da sam član Predsedništva ili ministar vanjskih poslova uradio bih to odmah pa šta god da je cena, ovo je uvreda prema državi Bosni i Hercegovini i diplomatski skandal bez presedana!”, napisao je Vojin Mijatović jučer na svom Facebook profilu.

Džaferović i Komšić su ga “poslušali”, dok je Bisera Turković pristala na sastanak sa kolegom iz Rusije.

N1

#related-news_0

Mijatović je danas zatražio njenu ostavku.

“Drago mi je da su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine poslušali moj jučerašnji poziv i otkazali gostoprimstvo Lavrovu, koji je svojim ponašanjem pokazao da ne cijeni institucije Bosne i Hercegovine. BiH ima svoje institucije koje je diplomatski nužno poštovati ma koja država da dođe u posjetu, a svako zaobilažanje takvih pravila znači i derogiranje značaja bosanskohercegovačkih institucija. Zbog toga je skandalozna odluka ministrice Turković da ugosti i primi diplomatu koji zaobilazi institucije BiH, protokolarno pokazuje nepoštivanje prema službenom znakovlju i daje skandalozne izjave, te izravno podriva državu BiH”, saopćio je Mijatović.

“Nedorasli funkcijama koje obnašaju”

Nenad Nešić, predsjednik DNS-a ocijenio je kako su Džaferović i Komšić nakon svog poteza “nedorasli funkcijama koje obnašaju”.

#related-news_0

“Nadam se da Džaferović i Komšić ovim potezom ne šalju poruku o svojoj namjeri da ukinu Republiku Srpsku s obzirom da je Rusija jedna od njenih međunarodnih zaštitnica. U tom slučaju treba da znaju da od tog posla nema ništa – Republika Srpska je vječna a svi Srbi će joj u slozi biti vjerni u jačanju i odbrani”, izjavio je Nenad Nešić, predsjednik DNS-a.

Za Nenada Stevandića, lidera Ujedinjene Srpske – otvorena je pandorina kutija i najavljena nova kriza i napetost u BiH.

#related-news_0

“Nudeći se za prethodnicu napada na Rusiju i praveći incidente za koje vjerovatno očekuju podršku, uveli su BiH u nezamislivu situaciju čija eskalacija će najviše štete donijeti Bošnjačkom, ali i svim drugim narodima i građanima. Kontinuitet ratnohuškačkih izjava gospodina Bakira Izetbegovića, pokušaj ubistva Aleksandra Vučića u Srebrenici i izazivanje incidenata sa Srbijom, nevjerovatno nepristojna retorika za novoizabranu vlast u Crnoj Gori, skorašnje vrijeđanje Hrvatskog predsjednika rječnikom koji ne dolikuje iole civilizovanom čovjeku a kamoli predsjedniku susjedne države, slika su koja se orkestrirano i gotovo luđački nameće i produkuje, što je ozbiljna poruka da Bosna i Hercegovina zapravo ne može opstati”, rekao je Stevandić.

Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde komentarisao je potez u svjetlu aktuelnih dešavanja u svijetu.

N1

“Izjave novoizabranog predsjednika USA Joe Bidena o Bosni i Hercegovini su ohrabrujuće i ulijevaju nadu. Izjave i djela Lavrova i podrška Rusije Dodikovim politikama vraćaju nas u realnost i potvrđuju da će se koplja visokih politika jos jednom ukrstati na prostoru naše domovine, po ko zna koji put”, naveo je Konaković.

#related-news_0

“Nije nam KGB postavljao direktore javnih kompanija koje su uništene i u velikim su ekonomskim minusima. Nije nam KGB podvalio ni neki sistem zapošljavanja stranačkih i rođačkih prvaka i aktivista na mjesta za koja nisu osposobljeni. Svjesni smo mi naravno težine poruka Milorada Dodika i za vojsku nesposobnog Vulina o otcjepljenju i ratovima. Prespremni da svoju zemlju opet branimo i da ni pedalj teritorije nikome ne damo. Ako do to toga dođe”, naveo je Konaković u reagovanju.

Miro Lazović, bivši predsjedavajući Skupštine RBiH te član SPD-a, potez Džaferovića i Komšića je ocijenio državničkim.

#related-news_0

“Adekvatan odgovor na poruke koje smo čuli morao bi uslijediti od političkih partija i njihovih lidera kao i od svih onih koji su za građansku državu i euroatlantski put BiH. Članovi Predsjedništva BiH Šefik i Željko te lideri političkih partija Nermin, Bakir, Dino, Predrag, Fahro i Mirsad trebaju stati pod jednu BH zastavu i jednim glasom, snažno i jasno, poslati poruku da BiH svoju budućnost treba da gradi na euroatlanskom putu kao jedinstvena, građanska i demokratska država. Vjerujem da bi to bio najbolji odgovor onima koji se suprotstavljaju neophodnim ustavnim promjenama a ujedno i snažna poruka Vašingtonu i Briselu”, naveo je Lazović.

N1

Da su Džaferović i Komšić donijeli ispravnu odluku ocijenio je Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH. Lavrov je prema njegovom mišljenju iskazao nepoštovanje prema BiH, njenim obilježjima, te je kazao kako to nije prvi put.

Kako je dodao, prilikom najavljene, pa otkazane posjete ministra Lavrova, SDP BiH je pozvao članove Predsjedništva na ovakav potez.

#related-news_0

”Također, očekujem od članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine da iz faze simboličkog zalaganja za državu pređu u praktično djelovanje. Ponašanje Rusije ima kontinuirani negativni utjecaj i bez jasne političke ofanzive naše diplomatije ovaj potez će ostati samo kao diplomatski incident. Zasad, već na prvom koraku imamo kontradiktornu situaciju gdje ministrica Turković ne slijedi stranačkog kolegu i člana Predsjedništva Džaferovića i ide na sastanak sa Lavrovim. Iako se radi o ministrici vanjskih poslova, očito je da smo u svijet u samo jednom danu poslali dvije oprečne poruke. Plašim se da ovim pokazujemo nedoraslost situaciji”, poručio je lider SDP-a.

#related-news_0

Oglasila se i SDA, koja je dala punu podršku članovima Predsjedništva BiH ”na odluci da otkažu sastanak sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim nakon njegovog učešća na sastancima na kojima je iskazano nepoštovanje prema državi Bosni i Hercegovini, njenim, simbolima, zakonima i institucijama”.

“Nedržavnički i nediplomatski”

N1

“Bosna i Hercegovina treba i želi da ima dobre odnose sa svim državama, uključujući i Rusku Federaciju, ali najviši predstavnici u institucijama nikada ne smiju pristati na ponižavajući odnos čiji je cilj rastakanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine, ignorisanje njenog ustava i zakona, te zaustavljanje našeg puta ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO savezu. Odluka članova Predsjedništva da zaštite dignitet države Bosne i Hercegovine predstavlja dostojanstven državnički čin koji zaslužuje puno poštovanje”, istakli su između ostalog u SDA.

#related-news_0

Istaknute političke ličnosti iz opozicije u entitetu Republika Srpska, Branislav Borenović (PDP) i Mirko Šarović (SDS) Dažaferovićev i Komšićev potez su ocijenili kao lošom porukom i “nezapamćenim izrazom nepoštovanja prema drugoj državi”.

“Nedržavničkim, nediplomatskim i na kraju i nepristojnim potezom prema ministru inostranih poslova jedne od najvećih svjetskih sila, Komšić i Džaferović su naštetitili samo zemlji koju su birani da predstavljaju i zapravo najviše rekli samima sebi, svojim državničkim i političkim kapacitetima”, istakao je Borenović.

On kaže da od ”skandala koji su napravili članovi Predsjedništva štetu može imati samo BiH u kojoj ovakvi potezi samo još više produbljuju podjele”.

“Ovo je svojevrsni diplomatski skandal, ali ovo nije prvi put! To je nažalost konstanta u BiH, dok s druge strane imamo stalno rušenje diplomatskog imidža Bosne i Hercegovine. Potpuno je jasno da ovo nekom odgovara”, istakao je Mirko Šarović, predsjednik SDS reagujući na Džaferovićevo i Komšićevo otkazivanje sastanka sa Sergejom Lavrovom, ministrom vanjskih poslova Rusije.

“Uporno se sve čini da najmanje jedna strana proizvodi neku vrstu skandala jer im odgovara stalno podgrijavanje atmosfere i skretanje pažnje sa njihovih velikih propusta i stvarnih problema. A Rusija, ni kriva ni dužla, našla se u vrtlogu ove naše BiH političke baruštine”, naveo je Šarović.

#related-news_0

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je potez dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i Šefika Džaferovića, koji su odbili da se sastanu sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim, ne samo diplomatski skandal, nego i ”potez na štetu svih građana BiH”, saopćeno je iz NSRS.

Nijemi nisu ostali ni Milorad Dodik, ali ni Željka Cvijanović, predsjednica entiteta Republika Srpska.

Diplomatski skandal

N1

“Ono za šta bi meni trebalo nekoliko sati da ministru spoljnih poslova Ruske Federacije objasnim o BiH, Komšić i Džaferović su pokazali svojim nedolaskom na sastanak. Ako su mislili da time omalovaže jednu svjetsku velesilu ispali su smiješni i pred svojim narodom i pred svjetskom političkom scenom”, istakao je Dodik.

Predsjednica bh. entiteta Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da je izostanak članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i Željka Komšića sa sastanka sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom “diplomatski skandal, te pokazuje deficit BiH”.

“To jeste diplomatski skandal da ne održite sastanak i da na njemu ne kažete šta mislite. Smatram da to pokazuje deficit BiH. To kada vi odbijate ili nećete da budete na nekom sastanku, meni više liči na deficit onih koji to rade, nego što bi moglo predstavljati neku štetu onome ko vam je došao u posjetu,” izjavila je Cvijanović.

Politički analitičar Dušan Janjić kazao je za N1 kako se u BiH, ali i regiji, dešavaju promjene koje Sergej Lavrovov, odnosno Rusija, ne može zaustaviti. Također, komentarisao je i ponašanje Milorada Dodika, za kojeg je rekao kako on najviše “galami kada je najnesigurniji i to smo vidjeli u doba lokalnih izbora i pobjede Bidena”.

#related-news_0

“Ali u toj galami vjerovatno donosi sebi odluku, već prije dvije i po godine je bilo jasno da on više nikome ne može ništa da isporuči pa ni toj Rusiji. Vodi se ruska istraga o velikim kompanijama u RS, o poslovnim rezultatima kojih nema. Dodik je bio dosta važan kanal s Holbrookeom u promjeni vlasti u Srbiji. On će probati sve što može da ostane na vlasti, što je nemoguće, ali da ostavi neki utjecaj da se njemu samom ne zagroča život. Trebao je da svojim kontrolisanim izlaskom bude onaj koji doprinosi promjenama, sada što je izabrao da bude Assad a ne Đukanović žao mi je, bit će to loše po njega, ali i po RS”, rekao je Janjić.

N1

A za univerzitetskog profesora Admira Mulaosmanovića ovaj razvoj događaja bio je očekivan, odnosno da su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović odbili posjetu sa ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim kao slijed nakon sinoćnjih događaja.

#related-news_0

Komentarisao je i zvanično saopštenje ruskog ministarstva, koje je ignorisalo da se Lavrov susreo samo s jednim članom Predsjedništva BiH.

“Ne bih da koristim tešku terminologiju, ali mislim da oni ne žele ostaviti dojam određenog diplomatskog šamara koji se desio i na taj način jednostavno žele da pokažu da je sve proteklo u normalnim uslovima, a mi svjedočimo da to nije tako. Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije želi da kaže da se Lavrov susreo sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković i da je obavio razgovore u Predsjedništvu i da je njegova misija izvršena. Mislim da je to pokušaj da se od jednog ovakvog kraha i njegovog dolaska izvuče najviše šta može u ovom momentu”, mišljenja je Mulaosmanović.

Odjeknula i u svijetu

Ono što je sigurno i čemu smo svjedočili jeste da je ovaj događaj odjeknuo i u svijetu. Brojne svjetske novinske agencije, te utjecajni mediji prenijeli su vijest i otkazivanju gostoprimstva Lavrovu.

#related-news_0

Američka novinska agencija Associated Press prenijela je vijest o “bojkotu ruskog visokog diplomate” na koju su se bošnjački i hrvatski član Predsjedništva odlučili zbog “nepoštivanja” bh. države. Istakli su kako je Lavrov posjetu BiH trebao započeti posjetom glavnom gradu Sarajevu umjesto što se prvo sastao sa članom Predsjedništva, Miloradom Dodikom, u Istočnom Sarajevu.

Američki medij dalje piše kako je Dodik poznat po svojim “proruskim stavovima” te da se zalaže za secesiju bh. entiteta Republika Srpska i pripajanje susjednoj Srbiji. Iako Rusija nikad formalno nije podržala raspad BiH, isto tako nikada nije kritizirala Dodikove separatističke stavove, prenosi AP.

#related-news_0

Kako smo naveli u uvodu, Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH se sastala sa kolegom iz Rusije. nakon čega je Turković istakla kako je zadovoljna konstruktivnim i otvorenim razgovorom na sastanku delegacija BiH i Ruske Federacije.

“Na sastanku smo konstatovali da su odnosi dviju država dobri i da je važno da radimo na unapređenju saradnje na različitim segmentima, posebno u oblasti ekonomije. Nadam se da će nakon današnjeg potpisivanja plana konsultacija doći do poboljšanja saradnje u narednom periodu”, kazala je u svome obraćanju.

#related-news_0

Navela je i kako je posjeta Lavrova upriličena u danima kad se obilježava 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Pozdravljamo opredjeljenost i posvećenost Ruske Federacije, poštivanju principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta utvrđenim okvirnim sporazum za mir iz 1995. godine”, kazala je.

Naglasila je i kako očekuje podršku Ruske Federacije u napretku BiH koji je baziran na strateškim dokumentima koji su svi narodi BiH zajedno usvojili u BiH, odnosno njihovi predstavnici.

Istaknuta su i brojna neslaganja.

“Ako ne možemo da se usaglasimo, oko na primjer Komisije za integracije sa NATO-om, možemo da se usaglasimo oko Komisije koja će kooperirati ili koordinirati sa NATO-om. Imaju i oprečna mišljenja o postojanju OHR-a u BiH. Moramo pronaći srednji put koji će biti na zadovoljstvo svih naroda BiH. Mi znamo da su pozicije tu vrlo čvrste, vrlo jasne, ali uvijek postoje načini da se postigne kompromis. Da ne nabrajam sve detalje koje su u zadnje vrijeme vrlo često spominjani, kao što je izgradnja vjerskih objekata u tuđim dvorištima, kao što je materinski jezik, ubistva povratnika i tako dalje i tako dalje”, naglasila je Turković u svome obraćanju javnosti.

Ipak – na koncu sastanka istaknuto je da je Turković zahvalna Lavrovu što ima razumijevanja za sve probleme koji postoje u BiH, te da postoji zajednička želja da se oni otklone.

Događaje u BiH danas komentarisali su i drugi akteri političkog života u Bosni i Hercegovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad