Brkić za N1 o potezu Komšića i Džaferovića: Ja bih postupio drugačije

Vijesti 15. dec 202017:47 > 18:19
N1

Posjetu Sergeja Lavrova i susret s ministricom vanjskih poslova Biserom Turković za N1 je komentirao njezin zamjenik Josip Brkić.

Na pitanje kako komentariše potez članova državnog Predsjedništva Šefika Džaferovića i Željka Komšića, koji su odbili susret sa ruskim ministrom vanjskih poslova, gost N1 je rekao da bi postupio drugačije.

‘To je očito izbor gospodina Komšića i gospodina Džaferovića, ja bih postupio drugačije. Ukoliko bi postojala zamjerka gosti kojeg smo mi kao država pozvali, onda bih u direktnom razggovoru rekao da postoji nešto što mi smeta i mislim da se tako treba voditi razgovor. Mislim da to nije trebalo raditi putem medija, ne mislim da je u međunarodnim odnosima BiH zapamćen ovakav događaj – da na pripremljeni sastanak dva člana Predsjedništva ne dođu, a sastanak se ipak održao”, istakao je on.

Govoreći o protokolu za sastanak koji je trebao biti održan prošlog mjeseca kada je dolazak Lavrova odgođen, Brkić je kazao da Predsjedništvo radi protokole za sastanke članova ove institucije.

‘Taj dio protokola radilo je Predsjedništvo kao što i sve susrete članova Predsjedništva radi, ministrica u pravilu ne dočekuje istu razinu diplomatskog zvanja, to uvijek dočekuju i šefovi protokola i pomoćnici za biletaralnu saradnju. Konkretnih detalja za ono što je bilo planirano u listopadu ja se ne sjećam. Sve susrete ministara odgovara protokol Ministarstva vanjskih poslova. Dva člana Predsjedništva su odbila da sudjeluju u sastanku’‘, ispričao je gost Dana uživo.

Brkić je komentarisao i ostale pojedinosti dolaska Lavrova u BiH i reakcije koje su pratile ovaj događaja. Opširnje u video prilogu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad