Fadil Novalić ponovo izbjegao novinarska pitanja o aferi "Respiratori"

N1

Zbog problema sa instalacijom respiratora ostavku je podnio v.d. direktora Federalne uprave civilne zaštite Mustafa Kadribegović. Na njegovu poziciju, Vlada FBiH ekspresno je imenovala Enesa Memića. Moguću ostavku komentarisala je i četvrta optužena u slučaju "Respiratori" Jelka Miličević. Kaže ne prihvata kvalifikaciju Tužilaštva BiH, a ostavku ne misli podnositi. Premijer FBiH, i ovaj put izbjegao je novinarska pitanja.

“Imamo pitanja za Vas…”, poručeno je Novaliću.

“Dostavite pitanja, odgovorićemo Vam…”, glasio je odgovor.

Premijer FBiH još jednom je izbjegao odogovriti na pitanje novinara.

“Ali ovo nije uredu, premijer ima odgovornost prema javnosti. Imamo pitanja…”, konstatovano je.

A pitanja su bila jednostavna, da li smatra da kao optuženi u slučaju “Respiratori”, teškom više od 13 miliona KM, treba odlučivati o budžetu FBiH vrijednom pet milijardi?

Novalićev odgovor, nismo dobili, no ministrice finansija, takođe optužene, jesmo. Ne vidi ništa sporno u tome.

VEZANE VIJESTI

“Kvalifikaciju ja ne prihvatam, samim tim ne prihvatam ni optužbu koju je uputilo Tužilaštvo, i svim silama ćemo se i ja i Ministarstvo finansija, da pokažemo i dokažemo da mi vrlo, vrlo savjesno obavljamo, svoj posao. Upravljati proračunom od pet milijardi KM, i da vam neko kaže bez ikakvog argumenta da nesavjesno obavljate posao, je uvreda za struku, posebno za ministra finansija. S ovog mjesta odgovorno tvrdim da ne želim dati ostavku”, rekla je Jelka Milićević.

Upravo zbog respiratora ostavku je danas podnio v.d. direktora FUCZ Mustafa Kadribegović.

“Danas je 15. decembar, 55 respiratora je instalirano, 45 ih se nalazi u skladištu. Verifikacija nije završena. Svi ti problemi poprilično traju”, kazao je.

Kadribegović je na ovu poziciju imenovan nakon suspenzije direktora Uprave Fahrudina Solaka. Solak je suspendovan nakon što je u javnost procurila afera “Respiratori”. Suspendovala ga je Vlada FBiH.

Pitali smo ministricu finansija šta bi se dogodilo da je protiv neke druge osobe u Ministarstvu podignuta optužnica. Da li bi bila suspendovana?

“Ta osoba bi u trenutku kada se pokrene postupak, i dokaže se taj postupak, ima zaštitnu mjeru, zaštitna mjera je dok se na završi sudski postupak.”

N1: Da li bi ta osoba dolazila na posao?

“Dolazila bi na posao”, rekla je federalna ministrica finansija.

#related-news_0

Isto pitanje smo premijeru Novaliću uputili i pisanim putem. Dan ranije, optužnicu protiv njega, kratko je komentarisao njegov stranački šef Bakir Izetbegović.

“Pa ne bih išao dalje komentarisati samu optužnicu. Ona sada ulazi u ruke Suda, kojem ja vjerujem više nego samom Tužilaštvu”, kazao je Bakir Izetbegović.

Optužnicom u slučaju “Resporatori” Novalić, Solak i Fikret Hodžić se terete su se udružili radi činjenja niza krivičnih djela, da su zloupotrebili položaj, primili dar, prali novac. Četvrta optužena Jelka Miličević se tereti za nesavjestan rad u službi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad